Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 septembre 2010 6 11 /09 /septembre /2010 23:18

 

Het Paleis heeft niet de gewoonte te reageren op roddels betreffende het privéleven van de koninklijke familie. Dat gebeurde wel naar aanleiding van Het verloren geld van de Coburgs (Antwerpen, Houtekiet, 2010, 150 p., pb, 17,95 €), waarin Thierry Debels de rijkdom van de Belgische dynastie onderzocht. In het communiqué van het Paleis stond te lezen dat de informatie die door Debels wordt verspreid over het persoonlijke fortuin van Albert II de vrucht is van een rijke fantasie. In het persbericht wordt één miljard euro een “totaal uit de lucht gegrepen bedrag” genoemd.

Nu pakt Thierry Debels uit met een biografie van koning Boudewijn, door Marc Reynebeau getypeerd als “een samenraapsel van wat eerder al over Boudewijn is gepubliceerd, doorspekt met anekdoten, geruchten, roddels en halve waarheden, soms van anonieme bronnen, soms uit obscure publicaties, soms van een of andere toverkol, maar meestal zonder enige bronvermelding.”

 

Overtuigende bewijzen ontbreken, historische kritiek op de bronnen evenzeer. Dat en de vele detailfouten maken dit boek zeer ongeloofwaardig, zelfs in de passages waar het interessant had kunnen zijn. Tot overmaat van ramp blijkt Debels maar weinig benul te hebben van de historische en politieke context, zelfs als het gaat over de Koningskwestie, die de eerste helft van Boudewijns koningschap overschaduwde, de verhouding met Congo, of de federalisering, die Boudewijn zo bekommerde. […]

Wat dan rest van deze biografie is eerder een verzameling verdachtmakingen. Boudewijn, zo lijkt Debels te willen betogen, was geen minzame, ascetische mensenvriend, zoals de mythe het wil, maar sluw, kil, autoritair en hypocriet. En hij bestond het zelfs om eens bij het dessert een tweede portie te vragen!

Ongetwijfeld valt veel af te dingen van het heiligenbeeldje dat rond de vorige koning is gecreëerd. Maar dat zal toch het werk van een ernstiger auteur dan Thierry Debels moeten zijn.

(Marc REYNEBEAU,'Kreetjes en gefluister over koning Boudewijn', in: De Standaard, 16 augustus 2010)

*

Thierry Debels (°1968) studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Daarna werkte hij drie jaar als beleggingsadviseur bij ING België, als wetenschappelijk medewerker aan de Money & Finance Research Group van de Vrije Universiteit Brussel en als docent bank- en beurswezen aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Hij werkte halftijds in dienst van de parlementaire fractie van Lijst De Decker. Hij schreef verscheidene boeken over economische onderwerpen, waaronder de bestseller Encyclopedie van fraude, zwendel en bedrog (Van Halewijck, Leuven, 2007, 240 p., 6,90 €).

Debels kwam prominent in het nieuws met zijn terecht fel omstreden boek over financiële stromen bij NGO's (niet-gouvernementele organisaties) Hoe goed is het goede doel? (Gent, Borgerhoff en Lamberigts, 2007, 224 p.), waarin hij de effectiviteit en de efficiëntie van de caritatieve sector in ons land scherp aan de kaak stelde. Dat resulteerde in een rechtszaak. Bij het raadplegen van de website van de uitgever kan vastgesteld worden dat het boek kennelijk niet langer in het fonds figureert.

In De ondergang van Fortis (Antwerpen, Houtekiet, 2009, 184 p., 17,50 €) waarin hij probeert “de échte waarheid” te achterhalen. Hij baseert zich daarbij “onder meer op tientallen gesprekken met de hoofdrolspelers en geheime documenten”. Zijn tijdelijke inzet voor LDD leverde alweer een resem “revelaties” op: Mijn jaar bij Jean-Marie Dedecker (Antwerpen, Houtekiet, 2009, 207 p., 18,95 €).

Debels vergeleek zelf De ondergang van Fortismet een literaire thriller... Hij heeft zonder meer gelijk. Vertrouwelijke gesprekken met anonieme informanten, ontmoetingen met actoren en / of ingewijden, “geheime” documenten, recyclage van geruchten en roddels vakkundig overgoten met een vleugje zorgvuldig gedoseerde complottheorietjes, dit alles verleent aan Thierry Debels' “dossiers” een hoog fictiegehalte...

In de volgende aflevering wordt Boudewijns' biografie besproken door Guido Lauwaert.

 HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche