Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 décembre 2010 5 24 /12 /décembre /2010 09:15

 

FrancisDePreter.jpg

Begin december, in een bruine omslag van de Provincie Antwerpen, trof ik de bundel van Langs wegen en omwegen in de bus.

Francis de Preter (°1932) loopt zelden in de kijker maar heeft ondertussen een oeuvre opgebouwd dat terecht bekroond werd met de Basiel Decraeneprijs, de Blanka Gyselenprijs en de A. Merghelynckprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde. Hij publiceert spaarzaam en weloverwogen, a rato van zowat een bundel om de tien jaar. Francis de Preter kan niet beschouwd worden als een baanbrekend of grensverleggend dichter, maar haalt wel bundel na bundel een constant niveau van kwaliteit. In een romantische bui zou ik Staatsprijswinnaar René Verbeeck (1904-1979) citeren: “Vlaanderen, ook de stillen werken aan u”.

Francis de Preter behoort ongetwijfeld tot die 'stillen' die weinig naambekendheid genieten, maar waarvan de bespiegelende maar altijd toegankelijke poëzie terecht gewaardeerd werd en wordt door critici van diverse pluimage.

Bovendien onderscheidde De Preter zich met de voortreffelijke vertaling van Franse, Duitse en Spaanse poëzie.

In Langs wegen en omwegen komt de vertrouwde thematiek van de dichter ten volle aan bod: een sterk natuurgevoel verbonden met een contemplatieve, aan het mystieke grenzende levenshouding, zoals exemplarisch blijkt uit bijv. het gedicht 'Landschappen'.

Uitgeverij Demer Press, een initiatief van de Nederlandse dichteres Hannie Rouweler (°1951), is een kleinschalige e-uitgever die poëzie toegankelijk wil maken voor iedereen. Met haar fonds, dat naast de e-editie ook een papieren editie publiceert, maakt ze zich ook verdienstelijk met vertalingen van Vlaamse en Nederlandse dichters in het Engels.

Henri-Floris JESPERS

Francis DE PRETER, Langs wegen en omwegen, Demer Uitgeverij, 2010, 72 p., met pentekeningen van de dichter, 16 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche