Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 décembre 2010 4 23 /12 /décembre /2010 22:00

 

BertBevers2.jpg

De postbode is de enige niet die precieus drukwerk brengt. Een aantal dagen geleden vond ik Andere taal in de bus, de nieuwe bundel van Bert Bevers die hier al aangekondigd werd op 27 juli: http://mededelingen.over-blog.com/article-onuitgegeven-bert-bevers-andere-taal-nieuwe-bundel-54518895.html


Ochtend


De facteur plaatst op de bel zijn vingerafdruk

over die van het bezoek van gisteren heen.

Ik krijg van hem een omslag met gestuurde

zinnen die door iemand anders in een volgorde

zijn gezet. Er hoeft nog geen mirakel plaats

 

te vinden denk ik opgelucht, als de ruimte

tussen twee handpalmen die vaneen wijken.

 

De beheerste poëzie van Bert Bevers is rijk aan gedachten en denkbeelden, scherp en intelligent geformuleerd, balancerend tussen klassieke vormvastheid en experimentele ontregeling. Door onverwachte gedachtenkronkels word je soms bevangen door een ondefinieerbaar gevoel dat iets weg heeft van fascinerende hoogtevrees.

Bij de presentatie van Andere Taalin de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen op zaterdag 11 december onderstreepte Richard Foqué dat het dichterschap van Bert Bevers geworteld is in de Vijftigers. Maar

hij is zijn eigen weg gegaan en heeft een persoonlijk schrijversschap ontwikkeld, wars van alle postmoderne stromingen, wars van de waan van de dag. Hij is tezelfdertijd de nauwgezette observator en de geobserveerde. Hij kijkt kritisch naar de wereld rondom hem maar hij is zich er van bewust dat hij zelf deel is van die wereld. In de achtergrond is de zelfreflectie steeds als hoeksteen aanwezig. Die introduceert loutering en legitimeert de fundamentele zijnsvragen, waarmee hij in zijn gedichten de lezer confronteert.

BertBevers1.jpg

In dezelfde enveloppe trof een kleinood, een klein geschenk van Bob Bakker Makelaardij te Bergen op Zoom ter gelegenheid van de jaarwisseling: drie gedichten van Bert Bevers bij drie ingeplakte, bewerkte kleurenfoto's van Ron Scherpenisse, die ook zorg droeg voor de elegante vormgeving en uitvoering van die Scènes zonder nooduitgang.

BertBeversZP.jpg

...men is niet hard zonder reden, er is geen hart zonder rede.

Verleden heeft niets aan nieuwe plannen.”

Henri-Floris JESPERS

Bert BEVERS, Andere taal, Antwerpen, Litera Este, 2010, 47 p. Gek genoeg heeft de bundel geen ISBN nummer, noch melding van het wettrelijk depot.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche