Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 décembre 2010 6 18 /12 /décembre /2010 02:43

 

Mehro2.jpg

Met beste wensen voor het nieuwe decennium van de nieuwe groep WPG Uitgevers België ontvang ik vandaag een op het eerste gezicht nogal verwarrend, drie dagen geleden verschenen boek over / van/ rond Merho: wwwdeKIEKEBOES.be, een uitgave van Standaard Uitgeverij.

Wat ik voor ogen had, was een boekje met wat blogteksten en enkele illustraties, aldus Merho. Maar Johan De Smedt en Sven Denis kwamen met een heel ander concept. Veel revolutionairder. Nog nooit gedaan rond een strip en zijn auteur.

Ik heb altijd een zwak gehad voor Merho (pseudoniem van Robert Merhottein, Antwerpen, 24 oktober 1948). Twee vrienden van mij, nota bene twee Pink Poets, treden in zijn werk als gast.

De dichter Werner Spillemaeckers (°1936) figureert in De doedelzak van Mac Reel (het tiende verhaal van De Kiekeboes) als Dr. von Spillmachers, de uitvinder in dienst van Thimoteus Triangl die steevast in weerspreuken spreekt. Spillemaeckers schreef het eerste artikel dat ooit over Merho is verschenen. Merhottein verzorgde de lay-out en het omslagontwerp van Vanaf alfa (1970), een bundel kritische opstellen van Spillemaeckers, die in De bende van Moemoe (1987) te zien is in zijn professioneel milieu, nl. als griffier bij de rechtbank. Béber Tsuklatski, de gemene schaakkampioen in Een zakje chips (het veertiende verhaal van De Kiekeboes), is een cameo van sculpteur AlbertSzukalski (1945-2000), wiens spoken ook verhaalstof gaven voor De lollige lakens (1977), een kortverhaal van Suske en Wiske.

Terug naar het surfboek dat de webstek van Merho als titel draagt. Het vertrekt, aldus de uitgever in de inleiding,

van de oorspronkelijke web-omgeving waarvoor de teksten geschreven werden, het weblog van Merho en verloopt langs drie grote lijnen. Die lijnen tonen telkens de weg. Langs die lijnen, in de talloze tekstblokken, maak je kennis met slechts enkele van de vele 'open2thepublic write-bytes' van Merho. Het volstaat om elk van die lijnen te volgen doorheen het boek, tot de laatste pagina. Wie langs die lijnen surft, ontdekt Merho en de Kiekeboes ongetwijfeld op een bijzondere manier. De beelden en foto's bij de tekst zijn soms de ogen van Merho. In veel gevallen zijn ze illustratief bij zijn commentaren en bedenkingen. Vaak zijn ze enkel 'wallpaper', maar telkens relevant.

Dit bijzonder origineel vormgegeven, op het eerste gezicht onthutsende boek kan gerust gelden als een papieren projectie van het labyrintische net. De zoveelste metamorfose van de maniëristische concetti, geprangd tussen renaissance en barok...

Henri-Floris JESPERS

MERHO, wwwdeKIEKEBOES.be, Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 2010, 128 p., ill., gebonden, 24,95 €. ISBN: 9789002243264.

2011.jpg

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche