Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 mai 2011 3 18 /05 /mai /2011 17:01

 

13-mei-2011-J-009.jpg

Inleider Richard Foqué en exposanten André Goezu, Lydia Liekens, Patricia Nik Dad en Annick Dumarchey

Op 13 mei werd in Galerie Epreuve d’Artiste te Antwerpen de tentoonstelling 'Le jardin secret' geopend. De galerie, gevestigd in een goed bewaard huis uit het begin van vorige eeuw wordt geleid door de zussen Chris en Lucienne Verheyen. Door het exclusieve karakter van deze galerie, waar uitsluitend grafische kunst geëxposeerd wordt, wisten zij een aantal binnen- en buitenlandse kunstenaars van hoog niveau aan te trekken. Reeds vanaf de eerste tentoonstelling in 1981 specialiseerden ze zich in kunst uit Tsjechië en andere Centraal- en Oost-Europese landen. Op 6 juni 1981 werd gestart met een opgemerkte expositie van de Tsjechische graficus Jiri Brazda. Zijn etsen maken nu ook deel uit van de groepstentoonstelling ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan waarin werk getoond wordt van 11 kunstenaars uit Rusland, Frankrijk,Tsjechië, Griekenland en landgenoten.

De titel van de expositie;'Le jardin secret' is geïnspireerd door de cult novelle van Frances Hodges Burnett uit 1911. Voor haar was de 'secret garden' het symbool voor de ondergang en regeneratie van een familie. De tuin als genezende omgeving. Spreker Richard Foqué verwoordde dit treffend:

Het is de plaats die onbereikbaar is, misschien zelfs onbestaand. De plaats vol geheimen,die men vruchteloos zoekt, het verloren paradijs. De plaats waar dood en leven, eros en thanatos elkaar ontmoeten, van ongeremde passie en ontroostbaar verdriet. De plaats van de verboden liefde.Het labyrint van het vergeten.

Elke kunstenaar vertolkt zijn individuele 'secret garden' in zijn unieke stijl, met zijn geliefde thema’s, in zijn eigen techniek.

Prof. em. en dichter Richard Foqué presenteerde op een elegante en erudiete wijze de kunstenaars aan het talrijk opgekomen publiek van grafiekminnaars.

Hij stelde voor om de benaming 'groepstentoonstelling' te vervangen door de meer poëtische benaming 'gezamenlijk salon'. Dit zou zeker gepast zijn in dit mooie huis waar vroeger in het achterhuis een diamantslijperij gevestigd was die met een ondergrondse tunnel met het woonhuis verbonden is. Bovengronds vormt een kleine romantische binnentuin de overgang naar het atelier dat ook als tentoonstellingsruimte fungeert.

De spreker verwijlde even langer bij het werk van André Goezu, de in Parijs wonende en werkende Antwerpenaar, die de diverse en complexe etstechnieken tot in de perfectie beheerst en die tevens werkt aan illustraties voor de volgende dichtbundel van Richard Foqué.

JvdB

13-mei-2011-097.jpg

Frank Ivo van Damme en Frieda van Dun

13-mei-2011-027.jpg

Van l. naar r.: Gerrit Westerveld, Geertje en Bert Bevers

Foto’s Frank Ivo van Damme

Tot 29 mei. Galerie Epreuve d'artiste, Oudekerkstraat 64, 2018 Antwerpen. Openingsuren: zaterdag en zondag van 14 uur 18 uur.

www.epreuvedartiste.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche