Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 juillet 2012 3 11 /07 /juillet /2012 18:45

 

 

Lex Barker, Buster Crabbe, Herman Brix, Ron Ely, Mike Henry, Christopher Lambert, Jock Mahoney, Frank Merrill, Denny Miller, Glenn Morris, Miles O’Keeffe, Gene Pollar, Gordon Scott en Casper Van Dien. Ziehier in alfabetische volgorde acteurs die ooit Tarzan vertolkten.

De allerbekendste, en in veler ogen ook de enige echte, was natuurlijk echter Johnny Weissmuller. Tarzan The Ape Man uit 1932 is wat mij betreft nog steeds dé Tarzanfilm. Toen mijn vader beatae memoriae de jeugd van Bergen op Zoom, waarvan ik als jongetje deel uitmaakte, in het Roxy Theater hun wekelijkse dosis avontuur projecteerde was Gordon Scott de heer van de jungle van dienst. Naar hem keek ik ook graag. Sean Connery, dat weten niet veel mensen, speelde een van zijn eerste rollen in een Scott-Tarzan, als boef in Tarzan’s Greatest Adventure (1959). Scott speelde Tarzan voor het laatst in 1960, in Tarzan The Magnificent. De boef in die film was verwarrenderwijze Jock Mahoney, die Scott even later opvolgde als Tarzan.

Maar dit alles geheel terzijde. Wat ik in dit stukje recht wil zetten is dit: de meeste naslagwerken vermelden Elmo Lincoln (1889-1952, geboren als Otto Elmo Linkenhelt) als de allereerste Tarzan. Inderdaad droeg hij het grootste deel van Tarzan Of The Apes, de vroegste filmadaptatie van het gelijknamige succesvolle boek van Edgar Rice Burroughs (1875-1950). De twee hebben elkaar gekend overigens.

Acteur en auteur

Op bovenstaande foto zijn Lincoln en Burroughs te zien tijdens de opnames voor de rolprent, in 1918.

De állereerste Tarzan was echter Gordon Griffith (1907-1958), die in het eerste deel van de film de jonge Tarzan gestalte geeft. Er is vrij weinig fotomateriaal van hem bekend, maar in mijn boekenkast trof ik in A Pictorial History Of The Silent Screen van Daniel Blum (een boek dat ik me, blijkens de gegevens voorin, op 15 juni 1976 aanschafte te Antwerpen) op bladzijde 199 toch (zie hieronder) een foto van Gordon Griffith, uit Huckleberry Finn (1920).  

Gordon Griffith

Tarzan Of The Apes werd voor The National Film Corporation geregisseerd door Scott Sydney (1872-1928) En weet u wat? De film is, mét de zo te horen originele geluidsband, gewoon volledig te bekijken als u klikt op:

http://www.youtube.com/watch?v=WXZ0kb5PxU4&feature=fvsr


Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche