Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 septembre 2012 3 12 /09 /septembre /2012 22:00

 

Op 5 juni van dit jaar ontvingen zowel het Letterenhuis in Antwerpen als het Letterkundig Museum in Den Haag het aanbod van de Nederlandse Taalunie om een aantal foto’s en fotoboeken van de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst te nemen.

Leen Van Dijck, directeur van het Letterenhuis nam het initiatief om die schenking een omkadering te geven en de overdracht te laten gebeuren op 11 september tijdens een intieme plechtigheid in het Letterenhuis. In haar welkomstwoord beklemtoonde ze dat ze hierin een uitgelezen gelegenheid zag om de banden tussen de drie instellingen wat strakker aan te halen.

2012--11-09-013.jpgLeen Van Dijck

Zowel het Letterkundig Museum als het Letterenhuis doen er alles aan om het geheugen van de Nederlandse letteren levendig te houden. De Taalunie is er zowel voor Noord als voor Zuid, voor de taal maar ook voor de letteren. Leen Van Dijck vertelde daarna iets meer over de werking van het Letterenhuis, dat het oudste van de drie instellingen is en opgericht werd in 1933 . Met trots verwees zij naar de permanente opstelling die een overzicht geeft van 200 jaar Vlaamse Letteren. Ook de Louis Paul Boon tentoonstelling, die nog loopt tot 4 november kreeg de nodige aandacht.

2012--11-09-020.jpgAad Meinderts van het Letterkundig Museum Den Haag stelde daarna “zijn” museum voor . Naast dezelfde doelstelling als het Letterenhuis heeft deze instelling een grote afdeling kinderboeken met ook aandacht voor de illustratoren van deze boeken. Hij vroeg zich af waarom het Letterenhuis niet beschikt over zulke verzameling, terwijl Vlaamse kinderboekenschrijvers en illustratoren wereldwijd beroemd zijn.

Tot slot sprak Marc le Clercq die in zijn toespraak even verwees naar de ongelukkige uitspraak van de Nederlandse minister van cultuur mevrouw D’Ancona in 1990 dat: “Nederlanders en Vlamingen wel hun taal delen maar niet hun cultuur.” Hij weerlegde deze woorden en wees op de positieve culturele samenwerking tussen beide en naar o.a. de Prijs der Nederlandse Letteren die om de beurt aan een Nederlander en een Vlaming wordt uitgereikt.

Daarna werd overgegaan tot de officiële overhandiging waarbij het Letterenhuis een fotoboek ontving met foto’s van de Prijsuitreiking aan Hugo Claus en Paul de Wispelaere en het Letterkundig museum een fotoboek van de uitreiking van de Prijs aan Harry Mulisch.

2012--11-09-030.jpgTot slot werd het glas geheven op de verdere nauwe samenwerking tussen de drie instellingen.

JvdB

Foto’s: Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

O
Next, i required him or her out and about in your incredibly hot sunlight plus clean any daylights outside these folks by using your digit.
Répondre
V
For the past 30 years I have written my check as follows: $4,653.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche