Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 septembre 2011 1 26 /09 /septembre /2011 02:21

 

Namens de Fondation ça ira zetel ik in het wetenschappelijk comité van het Studiecentrum Franstaligen in Vlaanderen.

In het licht van het opvallende tekort aan kennis over de Franstalige minderheid in Vlaams België tracht het SFV (Studiecentrum Franstaligen in Vlaanderen), het desbetreffende wetenschappelijk onderzoek te bevorderen. Sinds 2007 poogt het onderzoekscentrum zich te profileren als verzamelpunt voor Belgische en buitenlandse vorsers die dit onongonnen terrein willen verkennen.

Op 7 oktober organiseert het SFV een colloquium over 'Franstaligen en Nederlandstaligen in Vlaanderen. Oorlog, trauma's, taalgebruik en collectief geheugen'.

De studiedag brengt drie disciplines samen: geschiedenis, psychologie en anthropologie en drie thema's: oorlog, de oorlogsimpact op de wederzijdse perceptie van Nederlands- en Franstaligen en de weerslag hiervan op het ideologische vertoog. Overige historische en psychologische aspecten met betrekking tot Franstaligen in Vlaanderen en antropologische concepten als autotochtonie worden eveneens aangeboord.

De studiedag richt zich zowel tot een breed geïnteresseerd publiek als tot onderzoekers en studenten die hun wetenschappelijke referenties wensen uit te breiden.

*

Sprekers: dr. Katrien Liévois (UA); dr. Christine Van Everbroeck; dr. Catherine Lanneau; prof. dr. em. Francis Ballace (Ulg); prof. dr. Ariane Bazan (ULB); prof. dr. Stéphanie Demoulin (UCL); dr. Bambi Ceuppens; dr. Céline Préaux.

HFJ


Liberaal Archief, Kramersplein 23, Gent.

7 oktober 2011, van 14 tot 17u30. Vrije toegang.

Info: Eric Laureys

02/238 3751 –

info@ceff-sfv.be

www.ceff-sfv.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche