Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 janvier 2014 4 30 /01 /janvier /2014 13:02

 

Philip-Heylen--Bart-De-Wever-en-Stijn-Vranken--foto-Bert-Be.JPG

Philip Heylen, Bart De Wever en Stijn Vranken (foto: Bert Bevers)

Eigenlijk had hij, omstuwd door een horde poëzieliefhebbers, van zijn huis in de Seefhoek over een voor die gelegenheid autovrij gemaakte Carnotstraat, Astridplein, De Keyserlei, Meir en Groenplaats een mars op het stadhuis willen houden. Maar hij had op de website van de stad in het menu nergens een keuze Aanvragen marsen op het stadhuis kunnen vinden, dus was hij maar met de tram gekomen.

Burgemeester Bart De Wever kon wel grinniken toen Stijn Vranken zijn eerste toespraak hield als gloednieuwe stadsdichter van Antwerpen. Vranken (39, overmorgen 40) is (na Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen en Bernard Dewulf) de zevende dichter die deze eer te beurt valt. In 2008 verscheen zijn debuutbundel Vlees mij!, drie jaar geleden gevolgd door Wees gerust, maar niet hier.

Zijn inauguratie werd muzikaal opgeluisterd door Dez Mona, waarna hij officieel zijn aanstelling ondertekende onder het goedkeurend oog van schepen van cultuur Philip Heylen en de burgemeester.

Vranken merkte fijntjes op dat veel van zijn voorgangers het beeld bevestigd hebben van die culturo’s die veel meer werk afleveren dan waarvoor ze worden betaald aangezien zowel Nasr, Moeyaert, Van Leeuwen, Holvoet-Hanssen als Dewulf meer gedichten schreven dan de twaalf die van hen werden verwacht. “Ik streef ernaar er twaalf te schrijven,” aldus Stijn. “En dat vind ik redelijk voor een bedrag dat zo’n beetje gelijk staat aan dat wat een leraar Nederlands gedurende drie maanden kost, en een politiehelikopter gedurende drie uur.”

In het aandachtige publiek onder meer Jess De Gruyter, Bert De Meulder, Carl De Strycker, Bernard Dewulf, René Franken, Peter Holvoet-Hanssen, Yves Joris, Joke van Leeuwen, Gerd Segers, Max Temmerman, Michaël Vandenbril en Leen Van Dijck.

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche