Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
31 janvier 2015 6 31 /01 /janvier /2015 14:52

 

StijnMeuris.jpg

Dat was de kreet van Stijn Meuris (° 1964), toen op 13 januari enkele pubers lieten zien dat ze zijn conference over de sterren maar niks vonden. Op de voorste rij zaten ze nog wel, die brutale loeders, die ostentatief begonnen te geeuwen en met hun smartphones te spelen. En dat kon de sterrenplukker niet hebben. De (ex-)leader van Noordkaap en Monza is het niet gewoon gegispt te worden, zie je.

Het gebeurde in Maaseik. In de school van Sint-Jansberg. Stijn had wel beter moeten weten.Niet iedereen deelt zijn liefde voor de sterren. Zeker 16-jarigen van het Buitengewoon Secundair Onderwijs val je niet lastig met Pluto en Neptunus. Een BuSO-school is "bestemd voor moeilijk lerende jongeren die via bijzondere pedagogische en didactische aanpak in kleine klasgroepen worden opgeleid tot vaklui die in staat zijn in het gewoon arbeidscircuit te kunnen functioneren", zo staat het in de folder. 'Bijzondere pedagogische en didactische aanpak', jawel. Tegen dat publiek had Stijn het over lichtjaren en parameters en virtualiteit. Moet je maar doen, dan rijd je jezelf sowieso vast in de modder. En 'kleine klasgroepen', dat staat er ook. Maar om heel andere dan didactische redenen had de directie van Sint-Jansberg het cultuurcentrum volgepropt met 250 leerlingen. Stijn wist al op voorhand dat het geen makkelijke voorstelling zou worden, maar hij zette door. Hij hees zich in zijn astronautenoutfit en begon eraan. Ondanks de smartphones en iPods. Helaas, het ging van kwaad naar erger, en toen een jongedame vlakaf zei dat ze het "maar niks" vond, barstte de klomp. Nou, zei Stijn tegen de zaal, "deze dame gaat uitleggen waarom ze het helemaal niks vindt". En toen de verklaring uitbleef, voegde hij eraan toe dat ze mocht vertrekken. Wat de kosmonaut volgens de directeur van de school deed met de woorden: "Zet dat wijf buiten!"En ja, 'dat wijf' ging en in haar kielzog volgden "enkele" (sic) – zeg maar: 70 – vriendinnen. En dat deed Meuris nogmaals op zijn duim slaan: "Één van de meisjes was aan de zware kant, en ik heb toen iets gezegd wat ik niet had mogen zeggen: ’t Is goed dat jullie gaan, dan hebben de anderen wat meer plaats." Maar het was allemaal "grappig bedoeld", aldus de conferencier-humorist.

"Geef dat kind een tik!"

Tja, die Stijn… Het was niet de eerste keer dat zijn stoppen doorsloegen. Vorig jaar in januari was er ook een incident, op de IC-trein van Hasselt naar Gent. In dezelfde wagon waarin ook Stijn reed, zat ook een moeder wier baby luid aan het huilen was. Een vrouw van vreemde afkomst nog wel. De zanger vroeg haar in het Engels of ze de baby kon laten zwijgen omdat het gekrijs de mensen die op de trein zaten, stoorde. Nou ja, 'vroeg', zo noemde Stijn het. In werkelijkheid ging het er ietwat anders aan toe: "Please let the baby shut up", sneerde hij in het Engels volgens een medereiziger die getuige was van het voorval: "Meuris gebood de vrouw de baby een tik te geven waarop die antwoordde dat hij gek was. Toen begon hij de vrouw uit te dagen en zei hij dat hij er wel voor zou zorgen dat zij binnen het kwartier van de trein zou vliegen. Hij gaf ook commentaar op de babywagen, die in de weg zou staan aan de deuren van de trein. Daarop begon hij uitdagend luidop af te tellen. Zelf werden we met verstomming geslagen toen Meuris iedereen bedankte voor de hulp die hij niet kreeg." Maar daarmee was de kous niet af. Toen de vrouw op Stijns aantijgingen repliceerde dat hij duidelijk zelf geen kinderen had, beet deze haar toe: "Wel, ik ben erg blij dat ik zo geen kind heb". En als kers op de taart, dreigde hij ermee de bijgeroepen treinconducteur te laten ontslaan als hij de vrouw niet van de trein gooide. Waarop de conducteur hem rustig liet weten dat hij maar een klacht moest neerleggen en Meuris ten slotte zélf van de trein stapte… (Waarschijnlijk om op een podium te gaan zingen 'Ik hou van u", het liedje dat hij in 1995 componeerde voor Frank Van Passels film Manneken Pis en dat hij in 2005 voor de viering van 175 jaar België uit de kast mocht halen en tweetalig opblinken tot 'Ik hou van u, Je t'aime, tu sais'.)

Frans DEPEUTER

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche