Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 avril 2014 5 11 /04 /avril /2014 04:00

 

TRLANDeland.jpg

Een gegarandeerd succes: Scandinavische thrillers, (terecht) wereldwijd gewaardeerd en mediatiek (overdreven) gehypet. In het najaar van 2013 verscheen bij Manteau De lachende eland  van de Noorse misdaadauteur Sten Treland (°1973).

Spoedig werd de mystificatie onthuld. Achter Sten Treland gingen de schalkse en handige Stan Lauryssens (°1946) en recensent en storyteller Joost Houtman (°1976) schuil.

Zie mijn CDR-blog van 31 december 2013:

http://mededelingen.over-blog.com/article-treland-stan-joost-121843237.html

*

Uitgeverij Q[uerido] kondigt de publicatie aan van Morten, het eerste deel van de trilogie van auteur Anna Levander, dat in juni 2014 in de winkel ligt (en dus nog net in aanmerking komt voor De Diamanten Kogel). De uitgeverij is kennelijk zeker van haar stuk: delen twee (Mo) en drie (M) worden respectievelijk in januari 2015 en juni 2015 op de markt gebracht. Volgens de ondertitel draaien de drie boeken om verraad, macht en verleiding.

Morten  verwijst naar de ambitieuze politicus Morten Mathijsen die afstevent op een glorieuze verkiezingsoverwinning. De Nieuwe Liberalen, tot voor kort een kleine politieke partij, gaat verrassend aan kop in de peilingen. Mathijsen is de tweede man van de partij en wil de leider worden. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Hij gaat tot het uiterste om onheil af te wenden. De briljante spindoctor Evelien Bax moet zorgen dat hij overeind blijft in de politieke arena. Maar de zaak dreigt flink uit de hand te lopen…In deel twee ontstaat er onrust in de samenleving door ruzies in het Haagse over nieuwe antiterreurwetgeving. In het laatste deel is er sprake van een volksoproer, wanneer blijkt dat de werkelijke macht in Nederland in handen is van een geheim overheidsapparaat.

*

Nieuwslezer Rik van de Westelaken en D66-voorman Alexander Pechtold mochten het manuscript alvast lezen. 'Een meeslepende politieke thriller', oordeelde Van de Westelaken. 'Eindelijk de Nederlandse Borgen. Heerlijk, aldus Pechtold.

Volgens uitgeverij Q is Anna Levander een pseudoniem waarachter 'een bekend journalistenduo' schuilgaat. Het is voor het eerst dat de twee samenwerken aan een boek. Q belooft in een later stadium hun namen bekend te maken.

Wie bedient zich van de nom de plume Anna Levander? De redactie van De Spanningsblog (verplichte lectuur voor alle amateurs van thrillers) gok op Annet de Jong en haar wederhelft Dominique van der Heyde.

'Argumenten: ze zijn beiden journalist, De Jong is reeds auteur bij Q en Van der Heyde is gepokt en gemazeld in het Haagse. En De Jong twitterde deze week nog: 'En hatsaflatsa. Puntjes op de i van een geheim project. Nu #plop.' Need we say more?'

*

Hopelijk zal de Nederlandse kopie van Borgen even beklemmend zijn als het Deense politiek televisiedrama waar ik echt  van genoot.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche