Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 avril 2011 4 07 /04 /avril /2011 06:01

 

Lulu4.jpg

Dinsdagmiddag werd Lucienne Stassaert officieel ontvangen in de Leyszaal van het Stadhuis van Antwerpen. Tijdens het Ancien Régime was deze zaal de 'herenkamer' van het schepencollege. Nu doet zij dienst als erezaal voor officiële ontvangsten. In 1859 werd ze heringericht door bouwmeester Jos Schadde (1818-1904). Op de schoorsteen werd het wapen van koning Filips II van Spanje aangebracht met zijn devies «Dieu est mon ayde» en erboven een voorstelling van het bekende redegezicht van 1515. De gevierde Antwerpse schilder Hendrik Leys (1815-1869) versierde de zaal van 1862 tot aan zijn dood met vier grote taferelen, die de stedelijke vrijheden in het verleden illustreren, en met portretten van elf vorsten die aan de stad voorrechten hebben geschonken.

Bob-Leen.jpg Leen van Dijk en ere-ambassadeur Bob Lebacq

receptie2.jpg

Wegens dwingende ambtsverplichtingen was Schepen van Cultuur Philip Heylen onverhoeds verhinderd zelf het woord voeren, zeer tot zijn spijt. Hij vroeg derhalve Leen van Dijk, directeur van het AMVC-Letterenhuis, als gastvrouw te fungeren namens de Stad. Leen van Dijk schetste treffend de carrière van Lucienne Stassaert van wie het Letterenhuis niet alleen een rijke collectie brieven, maar ook manuscripten en kunstwerken bewaart.

Lulu.jpgPortret van Lucienne Stassaert door Jan Scheirs

 Tot slot van haar zwierige improvisatie las zij de speech voor van Schepen Philip Heylen.

Geachte aanwezigen,

Geachte mevrouw Stassaert,

Beste Lucienne,

Onlangs was er in Bozar een grote tentoonstelling met een overzicht van het werk van de Duitse schilder Lucas Cranach. Een aantal dichters hadden de schilderijen van gedichten voorzien. Niet de minste. Stefan Hertmans om maar één naam te noemen. En naast zijn bijdrage uw gedicht. Rijk bent u er niet van geworden maar erkenning als een belangrijk Vlaams dichter heeft u wel gekregen. Ten bewijze hiervan ontvangen we u hier vandaag.

Onlangs vierde u uw 75ste verjaardag maar het verstrijken van de tijd vieren is geen kunst. Het verstrijken van de tijd vastleggen in woord en beeld is wél kunst. Die kunst heeft uw leven bepaald. En u was er goed in. U behoort nog tot een generatie van dubbeltalenten. Armando was zo'n talent. Hugo Claus had het in zich. Lucebert was een meester in twee disciplines. Verf en woord. Beeldende kunst en poëzie. Uitzonderingen als Jan Fabre ten spijt lijkt in onze tijden van specialisatie kunst ook die trend te volgen en we kijken met des te meer bewondering naar de tijd dat het een natuurlijke zaak was om meer kunstdisciplines te combineren. Het had niet veel gescheeld of we hadden u leren kennen als concertpianiste...

Kiezen voor een bestaan als kunstenaar is voor u en vele anderen van uw generatie een compromisloze keuze geweest. Bij u kwam dit neer op een radicaal afwijzen van de gangbare leef- en denkpatronen en het zoeken naar een existentiële authenticiteit in een artistiek bestaan. Die radicaliteit trok u door naar uw poëzie. De conventionele spraakkunst wordt genegeerd en nieuwe klank- en woordcombinaties of neologismen vervangen het vastgeroeste taalgebruik. Bij dit alles staat het zoeken naar de eigen identiteit centraal. Hoofdthema's zijn obsesssie van de tijd en de herinnering (de 'houtworm'), de kwelling van de dood en de zelfmoordgedachte naast de aantrekkingskracht van de erotiek als beaming van het leven, en tot slot de hermafroditische liefde, het éénworden van man en vrouw. Maar ik heb er ongetwijfeld nog een aantal vergeten want de rijkdom van een meer dan veertigjarige carrière is niet in een paar zinnen te vatten.

Daarom zou ik u vandaag willen huldigen met slechts één zin, maar dan wel van een heel groot dichter. Een dichter die onlangs nog sterk in de belangstelling kwam als inspiratiebron van de beroemde Duitse kunstenaar Anselm Kiefer van wie het werk in ons eigen KMSA konden bewonderen. Paul Celan, want zo heette hij, schreef ooit in een brief aan zijn uitgever: 'Wie aan een gedicht niet de weerstandskracht van het onmededeelbare meegeeft, die heeft geen gedicht geschreven.' Het is voor die weerstandskracht dat wij u vandaag huldigen. En geef nu ook maar toe – na elke bundel kondigt u meestal aan dat het nu wel echt uw laatste was – maar iemand bij wie leven en kunst zo verweven zijn kan niet ophouden. Wie zijn leven wijdt aan het meedelen van het onmededeelbare, heeft gekozen voor een nooit eindigende taak...

Bij deze wil ik u namens de stad Antwerpen danken voor deze nooit eindigende inzet, deze nooit eindigende stroom van beelden en woorden. Ons culturele landschap zou minder kleurrijk zijn zonder mensen als u.

Luciennetekent.jpgLucienne Stassaert tekent het Guldenboek van de Stad

Guldenbniooek.jpgHet Guldenboek van de Stad Antwerpen (kalligrafie: Joke van den Brandt)

Uitgenodigde schrijvers, schilders, componisten, muzikanten en uitgevers hielden eraan hun vriendschap en waardering voor Lucienne Stassaert te betuigen, o.m.: Fernand Auwera, Maris Bayar, Vera Alexander Beerten, Bert Bevers, René Broens, Joke van den Brandt, Louiza Chevalier-Bartosik, Frank Ivo van Damme, Jean Demey, Rein Douze, Jean Emile Driessens, Richard Foqué, Joris Gerits, Jules Gilles, Henri-Floris Jespers, Dirk Maeyens, Pruts Lantsoght, Bob Lebacq, Karin Lebacq, Jef Meert, Leo de Ley, Mieke de Loof, Roger de Neef, Roger Nupie, Leo Peeraer, Tony Rombouts, Annmarie Sauer, Jan Scheirs, Gerd Segers, Walter Soethoudt, Ingrid vander Veken en Rose Vandewalle.

MarisBert.jpgMaris Bayar en Bert Bevers

JEM-Dirk.jpgTwee leden van het CDR: van l. naar r.: Jean Emile Driessens en Dirk Maeyens (tussen beiden, op de achtergrond:muzikant Jean Demey)

HFJ-Jef.jpgVan l. naar r.: Henri-Floris Jespers en Jef Meert

Auwera.jpgFernand Auwera

Waltereco.jpgVan l. naar r.: Walter Soethoudt, Tony Rombouts en Maris Bayar

Roger-co.jpgVan l. naar r.: Roger Nupie, Rose Vandewalle en Lucienne Stassaert

*

Over het AMVC-Letterenhuis: Gewennie DEBERGH, Lof van het stof, Antwerpen, Meulenhoiff / Manteau, 2008, 351 p.

Over Lucienne Stassaert:

http://mededelingen.over-blog.com/article-28529644.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-roger-m-j-de-neef-over-lucienne-

http://mededelingen.over-blog.com/article-roger-de-neef-over-lucienne-stassaert-

http://mededelingen.over-blog.com/article-lucienne-stassaert-in-einem-atemzug-66816663.html

http://www.hetstillepand.be/stassaert_lucienne.


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche