Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 juin 2012 6 23 /06 /juin /2012 18:00

Ron Scherpenisse (foto Goddie Caubergh)-copie-1

Ron Scherpenisse

(foto: Goddie Caubergh)

Ron Scherpenisse is schilder en monumentaal kunstenaar (hij had meerdere solotentoonstellingen maar is ook lid van het ensemble Krot & Co, dat recentelijk nog installaties bouwde in Lisse en Lonneker). Eerst en vooral echter heeft hij een voorliefde voor papier. In de loop der jaren maakte hij beeldschone boekjes en kaarten in kleine oplagen als Handgemaakt papier en Hoe het weldra kan geschieden. Voorts bewerkte hij oude foto’s met de tekenstift voor de serie Zum König kronen en legde hij een enorme verzameling zwart-witte blokjes aan (kijk op zijn website maar eens naar de blokjesblog!).

Heel erg mooi was Een verhaal, een liefdevol vervaardigd boekje met daarin een zelfbedachte en vormgegeven taal. Dat verscheen voor het eerst in 2001, beleefde een tweede druk in 2006 en kent nu een nieuw leven in monumentale vorm vermits Een verhaal in steen werd uitgekapt door de beeldhouwer Gerard Fransen.

Soms-wel-soms-niet.JPG

En dan is er nu opnieuw een wonderfraaie bibliofiele uitgave: soms wel soms niet. Twintig bladzijden die alleen maar de tekst soms wel soms niet bevatten, maar daar wel vol mee staan. In eerste instantie dacht ik dat hij deze editie volledig geanonimiseerd had, maar neen: na enig zoekwerk valt op dat op bladzijde 19 soms wel soms niet één keer door de naam van de maker is vervangen. Er prijkt zelfs een handtekening op. soms wel soms niet (het midden houdend tussen conceptuele kunst en visuele poëzie) is een innemende verrijking van Scherpenisses oeuvre.

Snuffel beslist eens rond op: www.ronscherpenisse.nl

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche