Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 octobre 2013 2 22 /10 /octobre /2013 21:37

Zaterdag 19 oktober werd in een druk bijgewoonde plechtige academische zitting de jubileumviering van de vzw “Kunst in de Stad” ingezet.

DSC05286.jpg

Burgemeester Lieven Dehandschutter

DSC05298.jpg

Dirk Van den Broeck

Na de verwelkoming door burgemeester Lieven Dehandschutter gaf voorzitter Dirk Van den Broeck een korte historiek van de vereniging, opgericht in 1973 door toenmalig schepen Pros Matthys. Het was zijn droom om kunst een plaats te geven in het straatbeeld en zo de kunst dichter bij de mensen te brengen. Na vijf moeizame jaren waarbij deze idee niet echt van de grond kwam omdat ze een te sterke politieke binding had, kwam in 1979 de leiding in handen van Theo Meert. Onder zijn bezielende leiding , met als ondervoorzitter Rik Bosteels groeide de vereniging uit naar volledige onafhankelijkheid en zelfstandigheid. De idee om elke drie jaar een beeld in de stad te plaatsen was zo succesvol dat er bijna jaarlijks een beeld kon gezet worden. Voor de financiering worden ieder jaar premieprenten uitgegeven die in beperkte oplagen (50 ex.) gedrukt worden. Zo kregen de stad en de deelgemeenten tot nu 50 beelden die op diverse plaatsen de straten en lanen verfraaien.

DSC05319.jpg

Ernest Van Buynder

De feestrede werd uitgesproken door Ernest Van Buynder die de stad feliciteerde met de keuze van de kunstenaars die zowel klassieke als hedendaagse beeldhouwwerken plaatste en het constructivistische beeld van Hilde Van Sumere een ereplaats gaven bij de inkom van de stad.

DSC05325.jpgAnnemie Charlier

Schepen van Cultuur Annemie Charlier tenslotte nodigde iedereen uit voor de onthulling van drie nieuwe beelden.

Aan het Atheneum op de Parklaan waar hij in het begin van zijn carrière tekenleraar was, werd het beeld onthuld van graficus Gerard Gaudaen in aanwezigheid van een ontroerde mevrouw José Gaudaen-Dieltjens. Het zeer treffende portret van G. Gaudaen is een werk van de begaafde jonge beeldhouwster Winke Besard. Gedurende gans zijn leven was Gerard Gaudaen nauw betrokken bij het culturele leven in Sint- Niklaas. Hij richtte o.a. het Exlibrismuseum op dat deel uitmaakt van het SteM (Stedelijke Musea). Daarna ging het naar de Grote Markt waar twee nieuwe beelden van George Grard een plaats kregen onder begeleiding van dansende ballerina’s. Tijdens de receptie, die na afloop van het academisch gedeelte plaatsvond, werden nog prijzen uitgereikt voor grafiekontwerpen door 12 tot 18-jarigen.

Joke VAN DEN BRANDT

Foto’s: Frank Ivo VAN DAMME

DSC05350.jpgDSC05357.jpgWineke Besard: Gerard Gaudaen

DSC05354.jpgWineke Besard en José Gaudaen-Dieltjens

DSC05340.jpgNelly Maes en Freddy Willockx

DSC05384.jpgZittende vrouw van George Grard


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche