Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 avril 2014 7 20 /04 /avril /2014 21:49

 

DSC08974.jpg

Donderdag 10 april werd de Internationale Grote Prijs Kalligrafie Westerlo voor de dertiende keer uitgereikt. Voor mijn inleiding bij de mooie vierkleurencatalogus dook ik in het archief van vzw Kalligrafia en ik vatte de geschiedenis van de Prijs aldus samen:

In 1983 vroeg auteur Jack Verstappen aan Joke van den Brandt om deel uit te maken van de Jury Grote Prijs Westerlo. Deze prijs was een initiatief van de V.V.V Westerlo en werd jaarlijks uitgeschreven voor een kunstdiscipline (grafiek ,schilderkunst, tekenkunst enz.) Het voorstel van Joke om de wedstrijd eens uit te schrijven voor kalligrafie stuitte aanvankelijk op heel wat weerstand. Uiteindelijk werd in 1989 beslist om de proef op de som te nemen. De inschrijvingen overtroffen alle verwachtingen . en de belangstelling was niet minder: 144 inzendingen. Op de prijsuitreiking en opening van de tentoonstelling werden bijna 300 aanwezigen geteld. Uit ons archief diepten we de eerste affiche op die ontworpen werd door Joke van den Brandt en uitgevoerd in zeefdruk door onze toenmalige secretaris Antoon Vermeylen(+). In 1992 organiseerden Kalligrafia en Westerlo voor de tweede maal dit succesvolle evenement. Een catalogus in zwart-wit gedrukt op A4 formaat, vormgegeven door Sarah Zoutewelle-Morris gaf deze editie meer allure. Toen namen de inrichters het besluit om de wedstrijd voortaan twee-jaarlijks uit te schrijven. In 1994 besliste de beheerraad van Kalligrafia om de catalogus in een nieuw kleedje te steken. Zo kreeg hij zijn definitieve vorm : Formaat 20 x 20 cm en volledig in kleur gedrukt. Mede door het aanhouden van dit formaat is de catalogus voor vele kalligrafie-en letterliefhebbers een verzamelobject geworden.

Sedert de beginjaren is er veel veranderd in de kalligrafiewereld. Vele binnen-en buitenlandse kalligrafen hebben door de Grote Prijs voor het eerst bekendheid gekregen buiten hun eigen regio om er maar enkele te noemen: Herman Kilian(+), Katharina Pieper, Gottfried Pott, Torsten Kolle, An Vanhentenrijk, Corrie Cameron en vele anderen. Ze werden gevraagd voor cursussen, stages, tentoonstellingen. Zo heeft Kalligrafia, dank zij de samenwerking met Westerlo bijgedragen tot de verspreiding en de bekendmaking van de hedendaagse kalligrafie.”

DSC08984.jpg

Bart Van Damme

DSC08998.jpg

Kristof Welters

Bart Van Damme, secretaris van Kalligrafia vzw trad op als ceremoniemeester. In zijn openingswoord wees Kristof Welters, schepen van Cultuur, op de uitstekende samenwerking van Westerlo met Kalligrafia en op de uitstraling die Westerlo hierdoor krijgt in het buitenland.

DSC09012.jpg

Paul Hermans

Paul Hermans, voorzitter van de Cultuurraad verwelkomde de talrijke aanwezigen en vestigde de aandacht op de talrijke buitenlandse deelnemers waardoor de tentoonstelling, die een maand loopt, ook vele internationale bezoekers trekt. Hij dankte Kalligrafia vzw, voor 25 jaar intense inzet voor dit evenement.

DSC09019.jpgJoke van den Brandt

DSC09156.jpgSigrid Artmann bij haar bekroonde werk

Joke van den Brandt, voorzitter van Kalligrafia vzw, reikte daarna de Grote Prijs Kalligrafie 2014 uit aan Sigrid Artmann uit Ludwigsburg (D). Kalligrafia verleende ook een aanmoedigingsprijs aan Pablo Dugaz (F) Zij dankte ook de Lions Club Zuiderkempen die vanaf het begin optraden als sponsor en zo de uitgave van de mooie catalogus mogelijk maken.

DSC09000.jpg

Zoals steeds was de mooie schepenzaal van het kasteel de Mérode gevuld met talrijke belangstellenden.

DSC08988-copie-1.jpg

Dichter en troubadour Frank De Vos luisterde de zitting op met een viertal van zijn eigen liedjes in het Engels, Frans en Italiaans en kon rekenen op verdiend applaus. Tijdens de receptie kon de tentoonstelling met werken van 25 geselecteerde werken op grote belangstelling rekenen.

Ellen DICKENS

Archivaris Kalligrafia vzw

DSC08979 Kasteel de Merode, gemeentehuis van Westerlo

DSC09097.jpg

Joke van den Brandt, laureate Sigrid Artmann en leden van de Lions Club Zuiderkempen

DSC09113.jpgJoke van den Brandt in gesprek met Luc Templier (Namen

Fotoreportage Frank-Ivo VAN DAMME

 

Tentoonstelling nog tot 11 mei, elke dag van 9 tot 12 u. woensdag ook van 14 tot 16 u. Zaterdag en zondag van 14 tot 16 u. Paasweekend gesloten.

 Gemeentehuis (Kasteel) Boerenkrijglaan 61 2260 w-Westerlo

Catalogus 20 € verkrijgbaar aan de balie en bij Kalligrafia vzw.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche