Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 septembre 2013 1 16 /09 /septembre /2013 08:18

 

TeigelerGevaarlijkVolk

In de rubriek 'Boek in de kijker': Gevaarlijk volk van Piet Teigeler, auteur van de cyclus misdaadromans rond het duo De Wit en Carpentier. Onder de revelerende titel 'De vroege jaren van Hercules Poirot' wordt heel wat boeiende inside information gegeven over het jongste boek van Teigeler. Gevaarlijk volk is het eerste deel van een trilogie die zich afspeelt in de jaren 1904-1916.

*

Nieuwsgierig van aard kijk ik wel altijd uit naar de receptie van Vlaamse thrillers door de medewerkers van Serial Thriller.

Frank Van Dijck is van oordeel dat Gaston Van Camp met Moord in Pompei jammerlijk zijn tijd verloren heeft. 'En de lezer evenzeer'.

Anton Marcus is vol lof over Padre! van R. H. Schoemans:

'Briljant geschreven en spannend tot het einde. Schoemans weet het nogmaals schitterend op te bouwen en de kerk krijgt er weer eens van langs, maar niet alleen de kerk; eens te meer weet de schrijver menselijke drama's te verpakken in een sfeer van intrige en geheimzinnigheid die elke Aspe op kinderboeken doet lijken. Schoemans is al enkele jaren goed bezig zich in de kopgroep te nestelen van onze beste misdaadauteur.'

Marcus kan slechts matig waardering opbrengen voor Cléo,15 jaar, rood haar, vader onbekend van Stan Laurijssens en Voltaire en de Van Gogh combine van Hubert Van Lier. Met Het Droste effect maakt Christian De Coninck vorderingen.

Etienne Verhoeven heeft het voor Een kus van vuur van Luc Vancampenhout : 'criminele vaudeville', 'schitterend'.

Zwarte lelie van Koen Verstraeten is 'een scheet in een fles', aldus Danny De Laet, in tegenstelling tot 2017 van Rudy Soetewey:

'Wat een fabelachtige roman is dit! Als hij dit jaar de Diamanten Kogel niet krijgt kennen die juryleden er niets van! […] De roman raast als een trein, is een ware pageturner en een vlammende satire op het huidige Belgique franskiljonne (sic). Meesterlijk zonder meer […] een roman die aankomt al een mokerslag. Grandioos!'

MichaelBerg

Michael Berg is de enige Nederlandse auteur die aandacht krijgt. Nacht in Parijs wordt gesignaleerd door Frank Van Dijck:

'een boek waarmee men zich niet verveelt. Sommige langdradige passages buiten beschouwing gelaten. Bepaalde pagina's en zelfs hele hoofdstukken zou men er gewoon kunnen uitscheuren zonder het verhaal te schaden'.

Nacht in Parijs won de Gouden Strop 2013. Hôtel du Lac werd genomineerd voor De Diamanten Kogel 2011.

*

De recensenten van The Unique Crime Magazine enz. delen graag bemoedigende schouderklopjes uit maar schuwen ook het geheven vingertje niet: 'kom aan, je kan véél beter'; 'nul op tien'; 'niet te lang trekken aan die rekker'; 'doe zo voort'; 'houden zo'; 'kan beter'; 'alle, alle, zeg!'...

*

In de reeks 'Monografieën voor misdaadliteratuur' verschijnt binnenkort de bio-bibliografie van 'onze laatste' pulpschrijver Frank Van Dijck.

Henri-Floris JESPERS

SerialThriller15

Serial Thriller, The Unique Crime Magazine, Tijdschrift voor misdaadliteratuur, Tijdschrift voor en over mystery en fantasy, nr. 15, najaar 2013, 47 p., ill., 6 €. Redactie: Pothoekstraat 46, 2060 Antwerpen.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche