Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 octobre 2009 3 21 /10 /octobre /2009 14:19


In de tweede helft van de XIXde eeuw veroorzaakte de opgang komende industrialisering als reactie een toenemende belangstelling voor de natuur en vonden kunstenaars hun inspiratie in de Brabantse landschappen naar het voorbeeld van de schilders van Barbizon in het woud van Fontainebleau, waar sommigen onder hen naartoe trokken. Het Zoniënwoud werd de geliefde trekpleister van verscheidene schildersgroepen, waar zij zich in het pleinairisme konden uitleven : de 'School van Tervuren', de schilders van het Rood-Klooster te Oudergem, de schilders van de zgn. 'Vallée des Artistes' (Wijnborredal) te Linkebeek en de schildersgroep 'Uccle Centre d’Art' te Ukkel.

Deze nieuwe aandacht voor de natuur droeg bij tot de ontwikkeling van spoor- en wegennet die de eendagstoerist in het midden van het bos bracht, waardoor ter plekke nieuwe gehuchten, buitenverblijven en cafés ontstonden, die ook druk bezocht werden door de kunstenaars.

Noch de kunstenaar, noch een genre, evenmin als een bepaalde schilderschool zullen hier belicht worden maar veeleer de site in functie van zijn bereikbaarheid vanuit Brussel, een site die door de Brusselaars als hun groene long zal beschouwd worden, als een soort “voortuin van Brussel” als het ware. Wij stellen hier dus vier indelingen voor in functie van de invalswegen vanuit Brussel naar Tervuren (Tervurenlaan), vanuit Brussel naar Oudergem / Jezus-Eik / Overijse (Waversesteenweg), vanuit Brussel naar Elsene / Bosvoorde / Hoeilaart/ Terhulpen (Terhulpensesteenweg) en vanuit Brussel naar Ukkel / Linkebeek (Waterloose- en Alsembergsesteenweg).

Curator Emmanuel van de Putte nodigt dus uit tot een wandeling in het Zoniënwoud doorheen de schilderkunst tussen 1850 en 1950, geïnspireerd door de wandelgids die de eerste voorzitter van de Liga van de Vrienden van het Zoniënwoud en kunstschilder René Stevens in 1914 publiceerde.

Museum van Elsene  

Het Museum van Elsene bezit een verzameling kunstwerken die getuigt van de multidisciplinaire inzet van deze instelling: het Museum staat open voor alle vorm van artistieke creatie. U vindt er een breed panorama van de voornaamste kunstenaars en tendensen tijdens de XIXde en XXste eeuw. De verzameling bevat meer dan 13.000 stukken (Berthe Morisot, Permeke, Delvaux, Gaston Bertrand, Picasso, Magritte, Toulouse-Lautrec,...). Bijzonder merkwaardig is de collectie "fin de siècle" affiches.

Zondag in het Museum

's Zondags onthalen kunsthistorici de bezoekers. Zij luisteren, antwoorden op de vragen,vergemakkelijken het begrijpen van de tentoongestelde werken, wekken de dialoog op en stellen iedereen in staat, volwassenen of kinderen, meer voordeel te halen uit hun bezoek.

 

Museum van Elsene
Jean Van Volsemstraat, 71 - 1050 Brussel
Conservatrice : Claire Leblanc
Tel. 02.515.64.21 - Fax : 02.515.64.24
E-mail: museum at elsene punt be

Open van dinsdag t/m zondag tussen 11u30 en 17u.
Gesloten op maandag en feestdagen.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche