Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 avril 2014 7 27 /04 /avril /2014 11:58

La-Morte-Addosso.jpg

La morte addosso, 1972

De Italiaanse immigrant Alessandro Filippini vormde in de jaren 70 samen met twee andere ‘Brusselse Italianen’, Sergio Domian en Mario Ferruci, het collectief Schède, dat zich inzette voor anonieme kunstproductie en een kritische houding ontwikkelde tegenover de kunstmarkt. Schède voerde in dit kader twee ‘operaties’ uit: de eerste operatie bestond uit een maandelijks tijdschrift (1974-1975) waarin uitsluitend anonieme bijdragen werden opgenomen. De tweede operatie was een reizende tentoonstelling (Ambulant en kortstondig, 1978-1980) met kunstwerken die na afloop (in het ICC te Antwerpen) onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder werden verbrand.


 

Aan het uitzonderlijke collectieve initiatief Schède werd sinds de jaren 70 geen aandacht meer besteed. Helemaal onbekend is zelfs dat Alessandro Filippini in dezelfde periode een uniek, individueel oeuvre uitbouwde dat uiteenlopende vormen aanneemt, van ‘lichaamsresten’ tot verbluffende fotomontages, waarin hij - naast onderwerpen die aansluiten bij de praktijk van Schède, zoals de anonimiteit (van de kunstenaar) – ook de fascinatie voor de onafwendbare loop van de levenstijd van de mens, de gespletenheid en meervoudigheid van het menselijk subject en de relativiteit van menselijke relaties thematiseert.

Filippini.jpg

In deze tentoonstelling worden de acties van Schède van onder het stof gehaald en wordt voor het eerst een retrospectieve blik gegund op het individuele werk van Alessandro Filippini. De tentoonstelling biedt een unieke kans om de acties van Schède en het oeuvre van Alessandro Filippini te ontdekken.

Meer info in De Witte Raaf: "Ondergang van de kunstenaar – verrijzenis van de kunst? De anonieme, efemere en nomadische opreaties van Schède (1974-1980) en het werk van Alessandro": http://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/3661

De anonieme kunstproductie van Alessandro en Schède (1966-1980)

LLS 387 ruimte voor actuele kunst, Lange Leemstraat 387, 2018 Antwerpen.

Met steun van de Vlaamse overheid en gesponsord door Duvel Moortgat.

Vernissage vrijdag 2 mei, vanaf 18 uur. Tentoonstelling 3 mei t/m 29 juni. Open: do – zo 14-18 u en op afspraak.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche