Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 juillet 2011 1 11 /07 /juillet /2011 20:46

 

Paul-Rigolle-en-Frank-Pollet.JPG

Paul Rigolle en Frank Pollet

"En, is het een beetje te doen met die mannen, Sylvie?" "Neen!" is het resolute antwoord. "We zijn veel te oud," grinnikt Paul Rigolle. Sylvie is Sylvie Marie. De mannen zijn Patrick Cornillie, Norbert De Beule, Frank Pollet en Rigolle. Die richtten vorig jaar de blog Geelzucht in, waarop ze tijdens de Ronde van Frankrijk samen met good old Willie Verhegghe dagelijks een etappe 'bedichtten'. Dit jaar is Verhegghe niet van de partij. Zijn plaats werd ingenomen door Sylvie Marie, die al weer glimlachend zit te tikken.

Norbert-De-Beule-aan-het-werk.JPGNorbert De Beule aan het werk

Dichten is een eenzaam beroep. Vrijwel niemand ziet ooit een dichter aan het schríjven. De ploeg van Geelzucht zorgt voor een interessant experiment: de zaterdagetappe willen ze gezámenlijk verslaan. Plaats van handeling: de bovenzaal van dat imposante Nationaal Wielermuseum aan het Polenplein in Roeselare. Een en ander kadert in de eerste editie van Roes, het poëziefestival dat de West-Vlaamse stad opzette.

Ze zitten ieder aan een tafel met een laptop voor zich. Voor hen een groot scherm waarop het gedicht zichtbaar ontstaat. En natuurlijk een televisietoestel waarop de rit rechtstreeks te zien is. Die voert door het Centraal Massief, van Aigurande naar Super-Besse. De ruimte heeft wel iets weg van een perszaal. Regelmatig komen belangstellenden achter de dichters zitten. Om te zien hoe het gedicht onder hun ogen groeit. Natuurlijk valt de blik ook af en toe op de koers.

Regelmatig krijgt het vijftal een ingeving. De inspiratie kan komen van een opmerking van Michel Wuyts of José De Cauwer, de commentatoren van dienst. "Aanval Tjallingii! Aanval Tjallingii!" Dat vindt Norbert De Beule een mooie naam. Onmiddellijk begint hij te tikken. Tsjalingi. "Neen, Norbert," corrigeert Frank Pollet. "Tjallingii. Met dubbele l en twee i's op het eind." De Beule vindt het een mooie, maar vreemde naam en is al helemaal verbaasd als hij verneemt dat de coureur als voornaam Maarten heeft, en nota bene een Fries is. Uiteindelijk haalt de Rabo-renner het eindresultaat niet. Marie en haar man David Troch hebben hun hondje bij zich. "Doe die hond terug in de mand," oppert iemand op zeker ogenblik. Vinokourov ontsnapt. Zou hij de gele trui kunnen pakken? De hond terug in de mand verschijnt op het grote scherm. In het uiteindelijke gedicht klinkt die opmerking door in de regel [Koest Vinok, in je hok!]. Achter de naam Contador flikkert de cursor. Ook de Spanjaard overleeft de sessie niet. "Dedju," moppert De Beule. "Mijn laptop blokkeert." Hij schenkt zich nog een glaasje wijn in, en wacht tot Rigolle hem met scrollen heeft gedepanneerd. Ondertussen zit Patrick Cornillie gespannen naar de uitzending te kijken. De rit wordt uiteindelijk gewonnen door Rui Faria da Costa. Zijn naam mag worden vereeuwigd in Het is gedicht, zoals het collectieve product gedoopt zal worden.

 

In de achtergrond veegt

Pierre Rolland de straat aan

met zijn regenjas. Vier heuvels

wachten op een beurt. Een groene

Movistar kleurt de film van de dag.

 

wordt

 

Pierre Rolland veegt de straat aan
met zijn regenjas. Vier heuvels
wachten op een beurt. Een groene
Movistar kleurt de film van de dag.

 

En:

 

Wij zetten ons sc hrap

plooi e het landschap

in een vertraagde film terug

 

wordt

 

Wij zetten ons schrap voor
het splijten van het peloton,
voor het oprollen van onze volzinnen.

 

Een regel als Een karakterkop van Cofidis / regisseert de kopgroep sneuvelt. Dichters aan het werk zien, en dan ook nog eens 5 tegelijk schrijvend aan één en hetzelfde gedicht. Het is een bijzondere ervaring. Wie benieuwd is naar waar ze aan het eind van deze hectische dag - moe maar voldaan - allemaal mee akkoord gaan kan klikken naar:

http://geelzucht.wordpress.com/2011/07/09/het-is-gedicht/


Bert BEVERS

Geelzucht-1.JPG

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche