Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
31 janvier 2013 4 31 /01 /janvier /2013 18:28

RIKexlibris.jpg

In de jongste aflevering van de Mededelingen van het C.D.R. wordt ruime aandacht besteed aan het overlijden van Rk Lanckrock, Jacques Vandersichel en Thierry Deleu.

Mevr. Ilse Neuenkirch signaleert mij dat Rik Lanckrock op 20 september overleed, en niet op 26 september. De verkeerde datum is via 'Gent Literair', een voortreffelijke en betrouwbare site, op het internet verspreid. De afscheidsplechtigheid en asverstrooiing vond plaats op 27 september in het crematorium in Lochristi.

Ik dank mevr. Ilse Neuenkirch voor de rechtzetting en publiceer hierna haar getuigenis.

HFJ.

 

In memoriam Rik Lanckrock

RIKjubileum.jpg

Als overtuigde vrijdenker en vrijmetselaar verleende hij o.a. tot 2011 zijn medewerking aan het vrijzinnige tijdschrift voor Oost-Vlaanderen De Geus met bijdragen over humanisme en magisch realisme. Vrijmetselarij was voor Rik Lanckrock, zoals hij schrijft in het Jubileumboek voor zijn 70steverjaardag, “een houding, een filosofische ingesteldheid, een rijkelijk met zinrijke symbolen geladen ideologie die belangrijk is voor mijn bestaan en mijn samenleven met anderen.”

Alhoewel hij zichzelf graag een essayist noemde, heeft hij ontroerende dichtbundels geschreven, tussen harde kritiek op de wantoestanden in de wereld en de menselijke tekortkomingen en de uitdrukkingen van zijn melancholisch karakter.

In zijn dagboekachtige ”Dagdagelijkse Overwegingen”, die hij tot voor enkele maanden volhield, hekelde hij, steeds het nieuws van de dag volgend, de onbenulligheid en oppervlakkigheid van de moderne mens en maatschappij.

Toen zijn gezondheid achteruitging, trok hij zich terug in zijn appartement, dat hij zijn “gevangenis zonder tralies” noemde. Wanneer zijn gezondheid hem niet meer toeliet om te schrijven, was dat een drama voor de woordmens, die Lanckrock was. Na de zomer verslechtte zijn toestand snel en uiteindelijk besliste Rik, dat het genoeg geweest was.

Ilse NEUENKIRCH

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen - dans littérature
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche