Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 septembre 2013 7 15 /09 /septembre /2013 01:19

 

Renée Van Hekken leest voor

Renée Van Hekken leest voor

In de Openbare Bibliotheek van Merksem werd vrijdagavond Valentina voorgesteld, de jongste dichtbundel van Renée Van Hekken (° 1954). Zij en haar werk werden ingeleid door Roger Nupie.

Roger Nupie leidt 'Valentina' in

“Haar eerste prozawerk, de roman Het gesloten oor uit 1977 werd bekroond met de Stijn Streuvelsprijs voor Verhalend Proza. In 1983 verscheen haar vierde prozaboek Het stilstaand uur van de schorpioen en het was ook meteen het laatste. Daarna zouden er alleen nog dichtbundels volgen,” aldus Nupie. “Toch heeft naar mijn gevoel Renée Van Hekken het proza nooit opgegeven. Er zit nu eenmaal een sterk verhalend element in haar poëzie. Dat was al duidelijk in de bundel De roos van Allendale (2009) – het verhaal van de roos en de zeeman, die altijd onderweg is maar steeds terugdenkt aan zijn geliefde – en ook in de bundel die daar op volgde, De hoed van Hortense (2011), waarin het hoofdpersonage een mysterieuze dame is die vanonder de rand van haar modieuze hoeden het reilen en zeilen van de wereld volgt.”

Ook haar jongste bundel getuigt zijns inziens van een onloochenbaar prozaïsch karakter. De presentatie van Valentina (in de bundel prijkt een fraaie illustratie van Joseph Laureys) mocht op een ruime belangstelling rekenen. Renée Van Hekken las uit haar nieuweling voor, waarbij ze muzikaal werd ondersteund door Jan Van Poyer op klarinet en Ramsy Irani op gitaar.

Bert BEVERS

Renée VAN HEKKEN, Valentina, Schoten, Thuishaven, 2013 (17 €)

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche