Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 février 2012 5 24 /02 /février /2012 22:00

 

Reneeke.jpg

De hoed van Hortense  is Renée van Hekkens nieuwste dichtbundel, die ze op zaterdag 3 maart voorstelt in Literair Café Den Hopsack, haar vijftiende  voordracht op deze locatie.

*


Hortense is een dame van middelbare leeftijd die graag geniet van al het moois in het leven. Zij is romantisch en nostalgisch en tooit zich met haar hoed om zich een beetje te kunnen verbergen, want zij is een vrouwelijke voyeur, een voyeuse, die alles vanonder haar rijk getooide hoed, nauwlettend in de gaten houdt.

Zij wandelt door het leven en voelt zich soms een sprookjesfee, dan weer een bohémienne, en zelfs af en toe een niet-kwaadaardige toverheks. Somtijds heeft zij ook haar kwade en moeilijke momenten, maar die stopt ze weg in dozen, gesloten met een strik van tule.

Zo maakt zij perfecte trukendozen, die nooit meer geopend worden.

Op een terras in De Haan aan zee zit zij te mijmeren en komt er spleen in haar blik terwijl zij, onvermijdelijk daar, aan het verleden denkt.

Vertoevend in een badstad, waar de belle époque nog een beetje leeft, en waar de verschillende restanten van de toenmalige Jugendstil nog wat leeft en zichtbaar aanwezig zijn. Want, zo denkt Hortense, die Jugend, de mooiste tijd van een leven.

De hoed van Hortense  is een poetisch verhaal over schoonheid en verval, een beetje zoals in Dood in Venetië, de novelle van Thomas Mann. Maar het verhaal van Hortense loopt wel positief af, ze is broos, maar breekt niet.

Daarnaast leest ze een keur van rozen en vrouwen uit haar bundel De roos van Allendaleom te besluiten met Hortense die haar hoeden weer terug in pakt, en met de trein in eerste klasse natuurlijk, terug huiswaarts keert.

Na een korte pauze lees ze nog de Hortentia -reeks over de mooiste bloem uit de bloemenkalender, uit De hoed van Hortense.

*

Renée Van Hekken wordt kleurrijk begeleid door klarinettist Jan van Poyer, met respectievelijk Franse chansons van Serge Gainsbourg, Ierse & Keltische muziek bij de rozengedichten en tot slot, na een kleine pauze, klezmer muziek op de Hortensia-cyclus.

De dichtbundels en textiel & rozencorsages zijn na afloop van de lezing en tijdens de pauze verkrijgbaar.

De inleiding wordt verzorgd door organisator van dit gebeuren : dichter Bart Van Peer.

U bent van harte welkom met uw mooiste hoed op, om de lente waardig in te luiden opzaterdag 3 maart om 15 uur in Literair Café Den Hopsack, Grote Pieterpotstraat 24 te 2000 Antwerpen.

Meer info over Renée Van Hekken en haar bundels is te vinden op:

www.hetstillepand.be/reneevanhekken.html.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche