Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 juillet 2014 1 28 /07 /juillet /2014 20:51

 

Weirdos2014twee.jpg

De dichter Frank Moyaert (° Boortmeerbeek 1963) overleed op zondag 20 juli ten gevolge van een val van de vierde verdieping van het appartementsgebouw waarin hij woonde.

Hij was geen groot schrijver maar hij heeft toch bepaalde invloeden gehad, vooral op mij... Hij stierf zoals hij geleefd heeft: in vrije val!”, aldus Hubert Van Eygen (° 1961), die mij het tragische nieuws meldde.

Frank Moyaert was mede-oprichter van het anti-postmodernistisch literair (k)wartaalschrift Weirdo's, een kruispuntje dat hij in 1986 samen met Hubert Van Eygen uit de grond stampte toen ze beiden werkten voor Amnesty International Vlaanderen. Naast vier dichtbundels publiceerde hij verhalen, recensies en essays in o.a. Gist, Het Visnet, Leuvense Letters, Naar Morgen, Portulaan, Thuis in Schaarbeek, 't Kofschip, Weirdo's en Wel. Zijn novelle De Ballade van Nick en Sally werd tot strip verwerkt door Steven de Rie (derde deel in de reeks 'Doodlopende straten').

*

Frank Moyaert bewoonde de enige woonkazerne aan de Helenalei, op geen steenworp van mijn huis. Zijn elektriciteit was afgesloten door de energiemaatschappij. Hij wilde stroom aftappen uit het appartement onder dat van hem, dat al een tijdje lang leeg stond. Rond tien uur zag buurman Azis iemand via de brandtrap naar binnen klimmen op de vierde verdieping.

Dit klinkt misschien gek, maar zulke dingen gebeuren in dit gebouw heel vaak. Ik keek er dus niet zo van op en ging weer naar binnen. Nog geen minuut later hoorde ik een klap.”

Frank Moyaert had zijn grip verloren, viel van vier hoog naar beneden en kwam op het dak van een garagebox terecht. In zeer kritieke toestand werd hij met een schedelfractuur overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij later in de middag overleed.

Ook conciërge Tony Hellemans schrikt niet op van het feit dat Frank uit zijn appartement is geklommen.

Dat doen veel bewoners hier. Daar sta ik niet meer van te kijken. Maar het is natuurlijk wel erg dat Frank op deze manier aan zijn einde is gekomen.”

Tja, “zulke dingen gebeuren hier heel vaak”, “ik sta hier niet meer van de te kijken”... Een gezellige woonst daar aan de Helenalei...

Zie: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/man-valt-van-vierde-verdieping-a1951481/

*

Hubert Van Eygen schrijft mij dat het verhaal van Moyaert – waar ik sprakeloos bij sta – “illustreert hoe vandaag mensen moeten vechten tegen de armoede in het rijke Vlaanderen”. Het rijke Vlaanderen? Jawel, het Vlaanderen waarin elke week 250 gezinnen op straat worden gezet, waar in 2013 zo'n 13.000 Vlaamse huishoudens voor de rechter werden gedaagd met een eis tot uithuiszetting (wat naar schatting in 90% van de gevallen gebeurt). In Weirdo's heeft de onderschatte dichter en essayist Guy van Hoof (° 1943) de voorbije jaren meermaals gewezen op die erbarmelijke toestanden in zijn bijzonder aanbevelenswaardige rubriek 'De hemel heeft geen dak'. (Wanneer worden die bevlogen essays in boekvorm verzameld? Ach ja, uitgevers hebben daar uiteraard geen belangstelling voor.)

Voltaires Candide was het met Leibniz eens: “tout est pour le mieux dans le meilleur des mondes possibles”. Nu wordt het wel killer...

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche