Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 mai 2012 3 30 /05 /mai /2012 00:53

 

De erudiete dichter Hendrik Carette, briefwisselend lid van het CDR, nam het initiatief een literaire quiz te organiseren.

Wie zijn veertien literaire vragen' voor gevorderden' tegen uiterlijk 6 juni kan beantwoorden krijgt een boekenpakket met zijn jongste drie bundels: Pact met Pound (Brugge, Kruispunt, 2000 – onvindbaar geworden), Gestolen lucht (Gent, PoëzieCentrum, 2006 – bijna uitverkocht) en Een zeemeermin aan de monding van het Zwin (Gent, PoëzieCentrum, 2011).

Mochten er meerdere winnaars zijn dan wordt een bijkomende schiftingsvraag opgesteld.

De antwoorden moeten per e-mail worden gezonden naar het adres van het algemeen secretariaat van de Mededelingen van het CDR : mededelingen@lebacq.com

*

Ziehier de veertien raadsels...

 1. Hoe luidde de welluidende naam van de kat die samen met de schrijver Céline naar het kasteel van Sigmaringen in Duitsland vluchtte en daarna samen met Céline en zijn lieve Lucette in een kattenmand naar Kopenhagen spoorde?

 2. Van de dichter Karel Jonckheere verscheen in 1967 (bij Manteau) het heerlijke boek In het teken van de dierenriem. Dit boek leert ons veel, heel veel, over het karakter en de persoonlijkheid van veel Vlaamse en Nederlandse schrijvers. Welke Vlaamse dichter werd geboren op dezelfde dag (maar niet in hetzelfde jaar) als de grote geniale Simon Vestdijk?

 3. Twee nog levende Nederlandse auteurs wonen al jaren in twee Italiaanse havensteden. De ene in Genua, de andere in Syracuse op Sicilië. Geef mij beide namen.

 4. De meest hermetische dichter van de Nederlanden werd geboren in Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Geef mij zijn Frans klinkende voornaam en zijn echt Hollands klinkende familienaam.

 5. Zoals het een echte Antwerpenaar betaamt, werd Henri-Floris Jespers niet geboren in het Antwerpse vaderland, maar in Etterbeek, geef mij dan ook de naam van een voormalig gouverneur van de provincie Antwerpen die bevriend was met Achiel van Acker en evenals deze voormalige Belgische premier in Brugge opgroeide en werd geboren.

 6. Arnold Sauwen (Stokkem, 1857 – Stokkem, 1938) is de vergeten Limburgse dichter van het wrange romantische gedicht ‘De raven’. Welke twee Antwerpse letterkundigen verzamelden één jaar na zijn dood (en dus in 1939) een bloemlezing uit zijn dichtwerk?

 7. De vreemdste nog levende Belgische schrijver woont evenals de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee in Australië en schrijft daar in het Frans. Geef mij zijn pseudoniem en zijn naam, want ook onder zijn echte naam werden sommige van zijn boeken gepubliceerd.

 8. Welke dichter en classicus ontbreekt geheel en al ten onrechte in het prachtige boek Lyriek van de Lage Landen , De canon in tachtig gedichten (Amsterdam : De Bezige Bij, 2008) verzameld, ingeleid en geannoteerd door onze erudiete Paul Claes?

 9. Niet alleen Willem Elsschot ook de Frantalige Antwerpse dichter Paul Neuhuys schreef ooit een Borms-gedicht. Of ten minste een gedicht waarin duidelijk naar de figuur van Dr. August Borms wordt verwezen. Geef mij de Franse titel van dit merkwaardige gedicht dat eindigt met de verzen: “C’est dommage: / j’aimais sa grosse figure de bon chrétien/ et les roseaux de Guido Gezelle chantaient dans ma mémoire”.

 10. De Schotse schrijver (dichter, essayist en explorateur du monde) Kenneth White woont al jaren in Frankrijk aan de kust met zijn Franse vrouw Claire. In welke landstreek?

 11. De joodse Russische dichter Osip Mandelstam die in Warschau werd geboren gaf in 1934 in Leningrad publiekelijk een oorveeg of een oplawaai aan een collega-schrijver en tijdgenoot. Hoe luidt de volledige naam van deze Russische schrijver die deze oorveeg kreeg?

 12. Hoe luidt de tweede, bijkans symbolische, voornaam van de bevlogen Vlaamse causeur, portrettist en dichter Hugo Verriest.

 13. Welke Franse president van de vijfde republiek was een groot poëzieliefhebber en kunstverzamelaar?

 14. Wie is de bedenker van de mooie mysterieuze uitspraak: la lente fougue flamande…?

Partager cet article
Repost0

commentaires

Y
Beste,<br /> <br /> Iemand wees me op uw commentaar.<br /> Ik geef toe dat ik even van mijn stuk was gebracht. Maar al snel kon ik opgelucht vaststellen dat ik helemaal niet dat fluttige stuk heb geschreven dat in uw bespreking moet doorgaan voor het derde<br /> deel van de trilogie. En ik was nog tevredener dat ik evenmin de banale allegorie heb geproduceerd die u voorstelt als alternatief.<br /> Er zit behoorlijk wat Musil in de tekst die ik wél heb geschreven. En is het u werkelijk ontgaan dat er vier personages in het spel zijn?<br /> Ach, u bent duidelijk een maatje te klein voor dit stuk. Blijkbaar behoort u tot dat slag vervelende commentatoren dat alleen openstaat voor wat het al denkt te weten.<br /> Oeverloos zijn mijn bespiegelingen allerminst, binnen strak afgelijnde oevers meandert de woordenstroom naar haar monding. Wat deze beweging gaande houdt, wat dit toneelstuk werkelijk voortdrijft,<br /> laat ik over aan intelligentere en minder zelfingenomen toeschouwers dan u om te beleven en te beoordelen. Dat hebben ze trouwens al gedaan. Ze vinden het een prachtige voorstelling.<br /> <br /> Met minzaam dédain,<br /> Yves Petry
Répondre

Présentation

 • : Le blog de CDR-Mededelingen
 • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
 • Contact

Recherche