Wédden dat u niet weet waarvoor de afkorting CSIFOP staat? Dat is het Committee for Serendipitous Investigation of the Fancies of the Pseudo-Normal. Opgeslagen? Het orgaan van het CSIFOP is Portulaan. Het tijdschrift wordt geredigeerd door Ludo Noens, en begint aan de 31stejaargang. Zojuist viel nummer 121 in de bus.
Het blad, in A5-formaat, besteedt al die jaren al aandacht aan esoterie, filosofie, kunst, literatuur, filosofie, religie en wetenschap. Telkens bijt poëzie het spits af. De verhalen en feuilletons zijn veelal gericht op fantastiek en het paranormale.
Qua opzet doet Portulaan wat denken aan het tijdschrift Bres (waar Simon Vinkenoog jarenlang in de redactie zat), maar dat is niet zo vreemd want ook daaraan leverde Noens talloze bijdragen over vooral esoterie en paranormale verschijnselen.
Ik vind Portulaan een sympathiek blad. Het gaat in elk geval nooit ongelezen de stapel op. Het jongste nummer opent met gedichten van Jozef Vandromme, Philippe Cailliau, Greet Deconinck, Erika De Stercke en Hervé J. Casier. Voorts zijn er korte verhalen van Kolja Aertgeerts, Frank Roger en Juliette van Nes. Verder is er deel 7 van de reeks Orden, genootschappen, sekten: schuiloord voor duistere machten? van Thierry Deleu zaliger en probeert Jan Bauwens een antwoord te formuleren op de vraag De crisis, wat is dat nu?
Noens zelf, van wie onlangs overigens de bundel fantastische verhalen Incident in Tomar en het essay Subliem licht op de lijkwade van Turijn – Ware herkomst van een omstreden middeleeuwse relikwie het licht zagen, belicht de legendarische arts, chirurg, occultist, theoloog en notoire sociale outcast Theophrastus Paracelsus.
Portulaan is niet duur: een abonnement (4 nummers) kost slechts10 €. Wie meer wil weten over het blad en Ludo Noens kan surfen naar:
http://www.bloggen.be/ludonoens/
Bert BEVERS