Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 janvier 2012 6 07 /01 /janvier /2012 12:00

 

LuciennePoeziekrant.jpg

Alfred de Vigny had zijn ivoren toren, Hedwig Speliers (°1935) geniet van zijn bel-etage. Hij tekent nu voor de redactionele begeleiding van de Bel-etagereeks van uitgeverij Poëziecentrum, waarin jonge, talentvolle dichters een kans krijgen.

'Het moet je plezieren dat een reeks genoemd is naar een van je bundels én naar je woning hier in Oostende', suggereert interviewer Jooris van Hulle.

Er zit ook een diepere betekenis achter de naamgeving. Ik hou van poëzie die van de straat is opgelicht. Als ik hier in mijn bel-etage zit, kijk ik van boven naar beneden. Dat heeft niets te maken met verachting, maar met het krijgen van een overzicht en het verlangen te ontstijgen aan de begane grond, die voor mij staat voor banaliteit. [...]

Er zijn heel wat dichters die goede gedichten schrijven, maar daarom nog geen goede dichters zijn. Er is heel wat jong talent aanwezig, maar vaak willen die er te vlug komen en geven ze toe aan de waan van de dag. Gelukkig zijn er uitzonderingen.

Tot de uitzonderingen rekent hij alvast Inge Braeckman (haar bundel Incantaties werd hier lovend besproken door Guido Lauwaert, zie de blog van 29 december 2011).

Speliers vestigt heel bewust de aandacht op de ontstaans- en publicatiegeschiedenis van de bundels. Hij verwijst wat graag naar de thematische intertekstualiteit in zijn werk. Daardoor benadrukt hij ten overvloede dat 'het dichten inderdaad ook een intellectuele bezigheid zijn'.

Als dichter zie ik het zo: je ziel zingt, je intellect spreekt. […]

Ik voel al te vaak de poëzie wegglijden van de kennis en alleen nog beschrijving worden van kleine, werkelijke dingetjes uit de directe omgeving. De bloedarmoede van zoveel actuele poëzie...

Net als Speliers wordt ook Hendrik Carette (°1946) door Jooris van Hulle geportretteerd in Iedereen is van ergens (Antwerpen/Utrecht, Houtekiet, 2011). Net als Speliers geeft hij kwistig informatie over de inspiratiebronnen van zijn werk, aantekeningen gedicht per gedicht. Carette is een literaire omnivoor die graag koketteert met zijn dilettantische belezenheid (dilettantisch in de primaire, positieve Franse betekenis des woords) In tegenstelling tot Speliers staat hij echter wantrouwig tegenover al te veel denkwerk. Hij stelde al eerder: 'Een dichter moet het verstand op het vriespunt houden, zoniet dreigt het gedicht – onder het gewicht van het denkwerk – in al zijn voegen te kraken en te begeven'. In het gesprek met Sofie Rycken gaat hij daar verder op in:

Je hebt dichters waarvan de gedichten kreunen, knarsen en bezwijken onder hun denken. Daar kan ik mij niet in vinden. […] Wanneer een dichter te diep onder het vriespunt gaat, bevriezen zijn verzen, zoals bij Claude van de Berge. Maar wie er te hoog boven gaat, slaat de bal ook mis.

Op vraag van de interviewster gaat Carette gaat ook in op zijn gedicht over Joke van Leeuwen, 'Een niet zo geniale en niet zo geestige dichteres':

Ja, laat haar maar leuk haar ding dong doen,

zolang ik maar niet hoef en zij niet jokt en lokt en ik niet moet geeuwen.

Sofie Rycken, kennelijk een begaafde interviewster, weet Carette te bewegen tot enkele eenvoudige maar niet minder revelerende uitspraken:

Ik ben geen jaloerse dichter, ik gun anderen hun succes. Maar ik heb me – al dan niet terecht – altijd een beetje miskend en onderschat gevoeld. We leven in een beeldcultuur: wie als dichter niet op televisie komt of op een podium gaat voorlezen, bestaat bijna niet. […] Maar een tiental van mijn gedichten zal de tand des tijds wel weerstaan.

De rechttoe rechtaan uitspraken van Carette (waar ik mij meer dan eens aan erger, dat is hier al vaker gebleken) zijn mij liever dan het veelal zalvende, prekerige pedagogisch discours van Speliers...

Henri-Floris JESPERS

Poëziekrant, Het Toreken , Vrijdagmarkt 36, B 9000 Gent.

Abonnement: België: 38 €; Nederland en EU-landen: 44 €; Andere; 60 €.

Rekeningen

België

OBK-Bank: 123-6100457-66

IBAN: BE 07 1236 1004 5766

BIC: OBKBBE99

Nederland

RABOBANK: 10.12.06.232

IBAN: NL 45 RABO 0101 2062 32

BIC: RABONL2U

Los nummer: België: 7 € (exclusief verzendkosten); 10 € (inclusief verzendkosten); Nederland en EU-landen: 12 € (inclusief verzendkosten); Andere landen: 14 € (inclusief verzendkosten).

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche