Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 janvier 2012 5 06 /01 /janvier /2012 20:23

 

LucienneKat.jpg

In Zuurvrij trof ik Jef Scheirs, Pernath en Snoek, Jaak Brouwers, Jan Berghmans en Lambert Jageneau. Vandaag valt Poëziekrant in de bus en, ja, opnieuw de schok der herkenning... Met alle de vijf dichters aan wie een geïllustreerd artikel gewijd wordt, deel ik een gemeenschappelijk verleden.

Hedwig Speliers zag ik voor de laatste keer zowat 40 jaar geleden. Dat was in Roeselaere. Clara Haesaert had ons net gerecruteerd als medewerkers aan het prille weekblad Knack. (Mijn eerste bijdrage, verschenen op 3 augustus 1971, handelde over André Malraux.) Ik bleef de publicaties van Speliers aandachtig volgen, vooral dan zijn essayistisch werk. Over mijn vriend Jan de Roek heb ik veel gepubliceerd. Lucienne Stassaert is al meer dan vier decennia een permanente aanwezigheid. Aan de diepgravende gesprekken bij mij thuis met de toen debuterende Mark van Tongele koester ik een levendige herinnering. Hendrik Carette ontmoette ik in Brugge in de tweede helft van de jaren zestig. We maakten samen de gouden jaren van uitgeverij Contramine mee. Hendrik was mijn assistent op het kabinet van minister Hugo Schiltz en is een gewaardeerde medewerker van het CDR.

*

Anneleen de Coux peilt naar de relatie tussen het beeldend werk en de poëzie van Lucienne Stassaert, 'haar plaats in de Nederlandse letteren én in de wereld, de dichters die haar hebben beïnvloed, transcendentie en mysterie in haar gedicht, leven en dood, de relatie tussen stijl en thema's'.

'Ik ben eigenlijk een mislukte mystica', bekent Stassaert. 'De godsidee komt wel voor en heeft aan belang gewonnen. Vroeger was het echt: afstoten. Nu is het een stil gevecht op de achtergrond, zonder een idee van wie er gewonnen heeft.'

Ik ken het werk van Anneleen de Coux nauwelijks, maar zij ontpopt zich hier alleszins als een interviewster die beslagen ten ijs gaat. Dat was mij al eerder opgevallen bij de lezing van haar gesprekken met Erik Spinoy in Poëziekrant en met Roger de Neef in Deus ex Machina. In Mededelingen van het CDR (nr. 41, 1 februari 2005, p. 12) signaleerde ik destijds haar vlijmscherpe kritiek op de poëzie van Luuk Gruwez, een bijdrage naar mijn hart.

Henri-Floris JESPERS

(wordt vervolgd)

Poëziekrant, Het Toreken , Vrijdagmarkt 36, B 9000 Gent.

Abonnement: België: 38 €; Nederland en EU-landen: 44 €; Andere; 60 €.

Rekeningen

België

OBK-Bank: 123-6100457-66

IBAN: BE 07 1236 1004 5766

BIC: OBKBBE99

Nederland

RABOBANK: 10.12.06.232

IBAN: NL 45 RABO 0101 2062 32

BIC: RABONL2U

Los nummer: België: 7 € (exclusief verzendkosten); 10 € (inclusief verzendkosten); Nederland en EU-landen: 12 € (inclusief verzendkosten); Andere landen: 14 € (inclusief verzendkosten).

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche