Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 octobre 2009 5 09 /10 /octobre /2009 02:37


Het herfstnummer van Gierik & NVT focust op de concrete, sonore en visuele poëzie. De redactie van het tijdschrift onderstreept dat het om een poëtische vorm gaat

die door 'gevestigde' (moeten we zeggen vastgeroeste?) literaire commentatoren en geschiedschrijvers vrijwel altijd met een bemoedigend schouderophalen wordt onthaald. 'Ach, onschuldige Spielerei', lijken deze gemummificeerde smaakmakers vergoeilijkend te poneren. Dat bij deze niet orthodoxe poëzievormen heel wat durf, creativiteit, verzet, vernieuwingsdrang, avant-garde en originaliteit, ja soms humor aan de basis liggen, ontgaat velen zoniet de meesten. […] De beeldenanthologie die dit thema opsmukt en vervolledigt zal heel wat ogen doen opensperren.

De inleidende tekst werd geschreven door Jespers & Fierens, waarna de eerste terugblikt (ook aan de hand van onuitgegeven teksten) op de jaren zestig van vorige eeuw, terwijl de tweede de evolutie van ruwweg 1980 tot heden voor zijn rekening neemt.

*

Vermeldden we in dezelfde aflevering een indringend essay van Lukas de Vos over Hugo Raes en beklijvende teksten van Wim Meewis.

*

Om geheel onbegrijpelijke en alleszins ongegronde en zonder meer onaanvaardbare redenen wordt Gierik & NVT niet langer gesteund door het Vlaams Fonds voor de Letteren.

*

We zullen over dit alles hier uitvoeriger op ingaan.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche