Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 avril 2013 7 28 /04 /avril /2013 05:06

 

Cailliau-leest-voor-uit-zijn-nieuwe-werk.JPG

Philippe Cailliau leest voor uit zijn nieuw werk

Het is al bijna vier decennia geleden dat Philippe Cailliau (° 1954, Elisabethstad) en ik elkaar leerden kennen. Dat gebeurde tijdens Poëzie in Animal Farm, het in bepaalde kringen roemruchte festival dat in 1975 in het rurale Denderbelle werd gehouden. Ook illustere collegae als Wilfried Adams (†), Leopold M. Van den Brande, Marc Bruynseraede en Carlos Callaert lazen daar toen voor uit eigen werk. Cailliau was destijds zeer productief, als criticus van Kreatief en als dichter van bundels als De moordenaar en zijn vroedvrouw en De leer van Etymon & Hoe meervoudig dit lieve lichaam.

CailliauwEtymon.jpg

Phil Cailliau, De leer van Etymon & Hoe meervoudig dit lieve lichaam, Gent, Yang

Poëzie Reeks, 1980. Woord vooraf: Paul Hadermann

Daarna verscheen er mondjesmaat nog wel een en ander, maar vervolgens bleef het erg lang stil. De dichter sukkelde met zijn gezondheid. In 2007 verscheen Zwijgboek, maar opnieuw kreeg Cailliau met fysieke perikelen te maken. Gevreesd moest worden voor een definitief afscheid van de poëzie. Maar ziet: de man staat terug op zijn benen, en presenteerde gisteren zelfs een nieuwe bundel, Het Boek Nul.

Die werd voorgesteld in de bibliotheek van zijn woonplaats Sint-Genesius-Rode. Gerrit Westerveld van Uitgeverij Kleinood & Grootzeer overhandigde het eerste exemplaar, waarna inleider Albert Hagenaars zijn licht over de auteur liet schijnen.

Het boek nul bevat krachtige beelden, gezet in een minstens zo sterke zegging. Dit zijn woorden die geschreven zijn op het scherpst van de snede van het leven. En ook al spreekt de dichter hier en daar zijn twijfel uit en zijn angst, die feitelijk die van ons allen zijn, nergens laat in Het boek nul zijn levensdrang, zijn levenswil af. Het is ondanks alle lichamelijke kommer en kwel (pijnen die de meesten van ons zich niet eens kunnen voorstellen) één grote hulde aan het wonder dat het leven zelfs in z’n meest basale biologische staat is, en ook moet zijn.”

Philippe-Cailliau-met-het-eerste-exemplaar--en-uitgever-Ger.JPG

Cailliau met het eerste exemplaar, en uitgever Gerrit Westerveld

Daarna vergastte Philippe Cailliau zijn publiek op een voordracht uit de nieuwe uitgave. Terwijl doedelzakspelers Eddy Petersborg en Patrick Roelandt traditionele muziek ten gehore brachten signeerde de herrezen dichter, terwijl de aanwezigen bij een drankje en een hapje bij kletsten, heel wat exemplaren van Het boek nul.

Zie voor meer informatie: www.kleinood-en-grootzeer.com

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche