Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
30 mai 2014 5 30 /05 /mai /2014 03:37

 

Philippe-Cailliau--foto-Bert-Bevers-.JPG

Philippe Cailliau (foto: Bert Bevers)


In de poëzie van Philippe Cailliau leeft de dood op een uitdagende manier en worden ziekte, liefde, toekomst en bederf eerlijk met de lezer gedeeld.

Ja, het leven is geen lolletje voor deze dichter uit 1954. Maar in zijn gedichten herstelt Cailliau des levens onbalans met subtiele bravoure. Hij deed dat al in Het boek nul (uitgeverij Kleinood & Grootzeer, 2013) en, potjandorie, hij flikt het nu opnieuw, en zo mogelijk nog achtelozer, in Niets verloren, de bundel die bijna gaat verschijnen.

Deze dichter verpoedert ziekte, melancholie en machteloosheid tot een ongewone smaakmaker en brengt je daarmee lekker van je stuk. Zijn gedichten hebben de innerlijke souplesse van liederen en de ironisch verbeten pijn van blues.

Omdat het Poëziecentrum Nederland heropent in Nijmegen is er van 14 t/m 21 juni een week van activiteiten in de nieuwe vestiging.

Op zaterdag 21 juni is er een aflevering van Ontmoet de dichter, met als gast Philippe Cailliau. Dichter en poëzie-animator Wim van Til, de drijvende kracht achter het Poëziecentrum Nederland, zal aan Cailliau vragen hoe het allemaal gekomen is. Een speciale poëzieprent (door graficus Gerrit Westerveld vervaardigd) met een gedicht van Cailliau wordt ten doop gehouden en het officieel in september te verschijnen Niets verloren zal onder de toonbank verkocht worden.

Het komt nooit goed, nooit goed, in nergens meer. Zo eindigt een van de nieuwe gedichten. Dit prachtig verwoorde inzicht beangstigt niet. Bij Cailliau geeft het troost.

Take it away, Phil!

Zaterdag 21 juni, 14.00 uur: Ontmoet de dichter, met Philippe Cailliau. Poëziecentrum Nederland, Mariënburg 29, Nijmegen

http://www.poeziecentrumnederland.nl/

Erick KILA

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen - dans littérature
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche