Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 mai 2011 1 16 /05 /mai /2011 18:06

Kwam, op zoek naar iets geheel anders, in Het Letterenhuis een adressenlijst tegen van leden van de Vlaamse Vereeniging van Letterkundigen, uit 1935. Toentertijd waren er 170 schrijvers en schrijfsters lid van de vereniging. Daarvan woonden er 54 in Antwerpen (overigens waren slechts vier ervan dames).

De Lemméstraat, waar Elsschot en Walschap woonden

De Lemméstraat

Alfons De Ridder, beter in de herinnering voortlevend als Willem Elsschot, en Gerard Walschap waren bijna buren. Het is geweten dat ze amper contact hadden maar ze woonden lange tijd allebei in de Lemméstraat: De Ridder op nummer 19, Walschap aan de overkant op nummer 12.

Bestudering van de adressenlijst leerde me dat er in 1935 nog méér letterkundigen buren van elkaar waren, al dragen ze minder beroemde namen dan de Lemméstraatgenoten. Zo woonde Eugeen De Bock destijds in de Kruishofstraat 223, terwijl op nummer 239 in dezelfde straat een ander VVL-lid, Piet Van Assche, domicilie had.

Ook in de Volhardingstraat waren in 1935 twee leden van de VVL gehuisvest, en dat waren échte buren: Ger Schmook woonde er op nummer 70, en Alfons Van Hoof op nummer 72.

In-1935-woonde-Frans-Van-Cauwelaert-aan-de-Lange-Lozanastra.JPGIn 1935 woonde Frans van Cauwelaert aan de Lange Lozanastraat 244 (Foto Bert Bevers)

De literaire straatgenoten woonden allemaal redelijk op stand. Zo hadden Victor De Meijere en Frans Van Cauwelaert hun oog laten vallen op een huis in de Lange Lozanastraat, respectievelijk de nummers 148 en 244.

Ook in de Vincentiusstraat kon je driekwart eeuw geleden aanbellen bij twéé VVL-leden: Frans Smits woonde er op nummer 22, en Hendrik Van Tichelen op nummer 67.

In de Schermersstraat woonden eveneens twee letterkundigen dicht bij elkaar: op nummer 39 Louis Franck, en daar schuin tegenover op nummer 40 Nico Gunzburg.

Louis-Franck-woonde-Schermersstraat-39--het-roze-pand-derde.JPGLouis Franck woonde op nummer 39 (het roze pand derde van rechts aan de linkerkant, Nico Gunzburg op nummer 40 (het huis rechts).

De grootste concentratie was echter te vinden aan de Markgravelei. Daar woonde in 1935 August Van Cauwelaert (Frans' jongere broer) op nummer 181. Hij wist daar twee literaire mejuffrouwen in zijn nabijheid: op nummer 168 verbleef Louisa Duykers, en op nummer 186 Marie-Elisabeth Belpaire.

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche