Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 avril 2012 7 08 /04 /avril /2012 00:00

 

PHH.jpg

Op 21 maart 2012 verscheen bij Prometheus de tweede druk van Antwerpen / Oostende, in paperback en met fraaie afbeeldingen in zwart-wit.

De eerste druk, een luxe-editie, bevat naast alle 'Stadsgedichten' en 'gedichten van 't Stad' ook zeegedichten, een extra stadsessay en schuimend zeeproza ('citybook' Oostende i.o. deBuren). Dit alles resulteerde in twee gebonden bundels in één foedraal in een ontwerp van Jelle Jespers met gratis dvd van De Veer van César, de kortfilm van Minske van Wijk en Oscar Spierenburg (met een stadsgedicht als leidraad) en met de zeefoto's en -tekeningen van Jo Clauwaert in kleur.
Deze luxe-editie was al snel uitverkocht en is nu al een collector's item. (Met wat geluk vind je nog her en der een exemplaar...) Onder het motto 'dit is uw betere pensioenspaarplan' kregen de gelukkige bezitters van die eerste druk een gebruiksaanwijzing bij:

Haal de afbeeldingen uit de omslag, kleef ze op de juiste plek en een waaier van werelden gaat voor u open. Op de achterkant van elke afbeelding vindt u het nummer dat correspondeert met de juiste plaats in het boek.

PHHfoto.jpg

Peter Holvoet-Hanssen (°1960) brak het concept 'stadsgedicht' open door samen te werken met andere dichters, met jong en oud, anderstaligen,... Antwerpen zong massaal zijn 'Torenlied' mee. Met meesterontwerper Jelle Jespers kregen de teksten van PHH telkens een andere vorm: van elpee tot reuzegroot banier, van een gedicht op een schip tot een installatie in de oksel van de Schelde. Hij sloot zijn tweejarige Antwerpse stadsdichterschap af in Oostende, een brug van introverte tot opstandige poëzie spannend tussen twee havensteden. Dankzij een ongebreidelde, onvermoeibare en onverzettelijke creatieve inzet heeft PHH meer dan welke Stadsdichter ooit, de grenzen verlegd en concreet bijgedragen tot de verwerkelijking van de taaie modernistische droom van poëzie als gemeenschapskunst. Door zijn talent als performer, ja (en dat zal hem ook wel een kick geven), door zijn alomtegenwoordigheid, ja (en dat zal inderdaad ook wel zijn ego strelen), maar vooral door teksten die nooit in ergerlijke ik-verbonden, monomane navelstaarderij vervallen, maar die integendeel de bronnen zelf van de overweldigende lyrische ontroering vanzelfsprekend aanboren en pregnant in mensentaal verwoorden.

*

Na een intensief Stadsdichterschap ging PHH voor jongeren vanaf februari exclusief in zee met het Poëziecentrum te Gent. Zo kan zijn bekende lezing-workshop Avontuurlijke reis door de poëzie voortaan uitsluitend geboekt worden via het Poëziecentrum. De workshops vinden plaats op de leeszolder van het Poëziecentrum. Speciale verzoeken zijn bespreekbaar. Tijdens de poëzieworkshop voert PHH de deelnemers mee in een roetsjbaanrit doorheen de – vooral Nederlandstalige – poëziegeschiedenis, van de Oudheid naar de middeleeuwse balladen, via Vondel naar Van Ostaijen. Met beeldmateriaal, muziek en onverwachte interventies. PHH blaast het stof van klassiekers en minder gekende pareltjes en reikt andere perspectieven aan. De deelnemers horen het indringende Egidiuslied, voelen de beats onder een vergeten vers en ontdekken een huiveringwekkend klankgedicht van Artaud. Deze vonkende Avontuurlijk reis doorheen de poëzie geeft Peter Holvoet-Hanssen al jaren met succes voor de meest uiteenlopende doelgroepen.

*

'Met de komst van Holvoet-Hanssen lijkt de poëzie zichzelf weer eens opnieuw uitgevonden te hebben. Ook aan het einde van de twintigste eeuw leeft de geest van Van Ostaijen', aldus Geert Buelens (Van Ostaijen tot heden, uitgeverij Vantilt / Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Nijmegen, Gent, 2001, p. 1113).

Ik ben het met hem volkomen eens.

Henri-Floris JESPERS

 

Peter HOLVOET-HANSSEN, Antwerpen / Oostende, Amsterdam, Prometheus, 2012, 192 p., ill., paperback, 25 €, ISBN 978 90 446 21792

De Veer van César,een symbiose van kortfilm, animatie, poëzie en muziek op basis van een gedicht van PHH is geselecteerd voor het Newport International Filmfestival eind april en blijft bestelbaar via http://productie.picoux.be

Bekijk de filmpjes e.d. van de stadsgedichten te www.antwerpenboekenstad.be ('stadsdichters', klik PHH)

Meer over PHH op de blog Mededelingen:

http://mededelingen.over-blog.com/article-paul-snoek-poezieprijs-2010-voor-navagio-van-peter-holvoet-hanssen-49213094.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-paul-snoek-poezieprijs-2010-voor-navagio-van-peter-holvoet-hanssen-49213094.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-peter-holvoet-hanssen-trouwboekje-stads-gedicht-anno-2011-71882101.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-afscheid-van-peter-holvoet-hanssen-90864651.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-gedichtenmuur-van-peter-holvoet-hanssen-in-zna-middelheim-98056513.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-scheldeduiker-een-varend-stadsgedicht-76042863.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche