Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 mars 2010 3 03 /03 /mars /2010 17:57

Epidauros, toneelgezelschap van het Sint-Michielscollege te Brasschaat opgericht in 1976,

stelt zich tot doel elk jaar een hoogstaand theaterevenement te brengen, waarbij gaandeweg een innige en intense samenwerking is ontstaan tussen leerlingen, oud-leerlingen, leraars en oud-leraars — samen met vriendschappelijke banden die tot op vandaag, na meer dan 30 jaar activiteit, iedereen blijven bezielen. Epidauros is in de loop der jaren onmiskenbaar uitgegroeid tot een blijvende waarde — niet alleen binnen de collegemuren maar ook ver daarbuiten, bij een erg trouw en enthousiast publiek.

maeterlinck2.jpg

Epidauros brengt dit jaar de tragische geschiedenis van Pelléas en Mélisande van Maurice Maeterlinck (1862-1949, Nobelprijs Literatuur 1911), in een heel persoonlijke, verrassende en creatieve bewerking van regisseur Koen De Feyter. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de vertaling van Ninette De Vries, uit 1893, waarover David Van Reybrouck het volgende zegt:

Als het werk desondanks vandaag nog mag gelezen worden (een goed halfuurtje, meer tijd moet men er niet aan hangen), dan is dat deels ook te danken aan de mooie, ietwat plechtstatige Nederlandse vertaling van Ninette de Vries uit 1893 die nu is herdrukt. Alleen is het jammer dat de kanjer van een schrijffout uit de titel (Pelléas heet daar plotseling Pélléas, alsof het een haargroeimiddel betrof) een eeuw later er nog staat.

De voorstellingen vinden plaats op 5, 6, 11, 12 en 13 maart 2010 in de Vriesdonkzaal van het Sint-Michielscollege (Kapelsesteenweg 72, Brasschaat), telkens om 20u. Op 13 maart is er tevens een namiddagvoorstelling om 15u. Reserveren kan on-line of telefonisch op03/646.22.17 (Mon & Monique Vijgen). Kaarten kosten 8 €.

Regisseur Koen De Feyter hield op www.epidauros.be een dagboek bij over de laatste maand voor de première.

Affiche-Pelleas-en-Melisande.JPG

Paul Neuhuys stelde onomwonden: “Ce n’est pas vrai que Dada a donné naissance au surréalisme. Le surréalisme est sorti des serres chaudes de Maeterlinck, en se frottant au freudisme”. En Wannes van de Velde kwam in Sevilla tot de conclusie dat een chanson' van Maeterlinck alle elementen bevat, qua klimaat en structuur, van een cante por siguiriya.

Zie:

http://caira.over-blog.com/article-17383604.html

http://caira.over-blog.com/article-16255631.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche