Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
15 septembre 2011 4 15 /09 /septembre /2011 05:01

PVO3.jpg

Onder ruime belangstelling werd gisteren in Galerie de Zwarte Panter te Antwerpen Ge zijt in 1925 aan 't leven, de derde aflevering in een meerjarenreeks handelend over de correspondentie van Paul van Ostaijen.

pvopres3.jpgChris van Vliet leidde gewezen Antwerpse schepen van Cultuur Eric Antonis in, die terugblikte op zijn al dan niet ambtelijke postume ontmoetingen met Paul van Ostaijen.

Dr. Matthijs de Ridder, die de redactie waarneemt van de publicaties van het Paul van Ostaijen Genootschap, lichtte de mentale en historische achtergronden toe van de drie tot nu toe onbekende brieven van Floris Jespers aan Paul van Ostaijen.

Matthijs.jpgMatthijs de Ridder

Ondanks de hechte vriendschap zijn er echter maar weinig brieven van Jespers aan Van Ostaijen overgeleverd. Tot nu toe was er slechts een zestal bekend. Paul de Vree en Henri-Floris Jespers publiceerden er een in De Tafelronde in januari 1966. Die brieven lagen aan de basis van hun boek Paul van Ostaijen (Antwerpen/Brugge, De Galge, 1967). De brieven werden achteraf geschonken aan Gerrit Borgers die ze publiceerde in zijn nog altijd grondleggende Paul van Ostaijen. Een documentatie (Den Haag, Bert Bakker, 1971).

Matthijs de Ridder wees erop dat de correspondentie tussen de schilder en de dichter jaren op het verlanglijstje stond van veel Van Ostaijenlezers. Met deze uitgave kan nu die leeshonger deels gestild worden. Want hoewel de correspondentie nog niet compleet is, bieden deze drie brieven een zeldzaam inkijkje in de vriendschap tussen twee belangrijke Vlaamse kunstvernieuwers.

pvoVIOOL.jpg

Christophe Pochet

Christophe Pochet en Eva Dewaele brachten achteraf de partita nr. 3 in E van Johann Sebastian Bach. In de tussenpauzen werden gedichten van Paul van Ostaijen gedeclameerd door Jean-Emiel Driessens.

pvojem.jpgJean Emile Driessens

Tot slot sprak mr. Dirk Rochtus, de bezieler van het Paul van het Van Ostaijen Genootschap, zetelend in het geboortehuis van de dichter, een kort dankwoord, waarna een receptie aangeboden werd.

Tussen het publiek: minister van staat Vic Anciaux, dr. Manu van der Aa, Nele Bernheim, René Broens, Henri-Floris Jespers, Kris Kenis, Pruts Lantsoght, Mieke de Loof, Gina Malfet, dr. Armand van Nimmen, Jan Scheirs, Marie-Paule Quix en mr. Seppe De Smedt.

*

De editie van de drie disparate brieven van Jespers aan Van Ostaijen werd bezorgd door Henri-Floris Jespers, Matthijs de Ridder en An Blommaert.

*

Ge zijt in 1925 aan 't levenis niet in de handel.

Exemplaren kunnen besteld worden bij het Van Ostaijen Genootschap (10 € + verzendingskosten).

Lange Leemstraat 53, 2018 Antwerpen (het geboortehuis van de dichter).

E-mail: genootschap.vo@gmail.com

http://www.paulvanostaijen.be/

Foto's: Jan Scheirs.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche