Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 avril 2012 1 23 /04 /avril /2012 16:46

 

Zeer-kleine-speeldoos-23-april-2012--foto-Bert-Bevers-.JPG

(Foto (c) Bert Bevers)

Antwerpen heeft er sedert deze Wereldboekendag weer een Gedichtenmuur bij. Paul van Ostaijens gedicht Zeer kleine speeldoos werd vanmiddag naar een ontwerp van Gert Dooreman aangebracht op een zijmuur van het GZA-ziekenhuis Sint-Vincentius.

De officiële onthulling werd bijgewoond door cultuurschepen Philip Heylen, en verricht door stadsdichter ('Eens die titel, altijd die titel', dixit Heylen) Peter Holvoet-Hanssen, die het gedicht voorlas samen met leerlingen van het destijds ook door Van Ostaijen bezochte Onze-Lieve-Vrouwecollege.

Peter-Holvoet-Hanssen--foto-Bert-Bevers-.JPG(Foto  (c) Bert Bevers)

Zeer kleine speeldoos verscheen voor het eerst in het mei-juni-nummer van Vlaamsche Arbeid, in 1925. Van Ostayen woonde toen in de nabij het Sint-Vincentius gelegen Albertstraat.

Onder de realisatie van Zeer kleine speeldoos werden de schouders gezet door het Genootschap Paul van Ostaijen, de wijkvereniging Klein Antwerpen, het Sint-Vincentiuswziekenhuis en Antwerpen Boekenstad. Eerder al werd Wannes Van de Veldes De Zwerver aangebracht op een gevel in de Heilige Geeststraat. Op café Köln aan de Stadswaag is De Pijnfuif van Gust Gils te lezen, in het Centraal Station Bericht aan de reizigers van Jan Van Nijlen en op een flat op Linkeroever prijkt Mijn stad van Adriaan De Roover.

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche