Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 avril 2014 4 24 /04 /avril /2014 05:58

OnsLandDEF.jpg

 

Het Paul van Ostaijen Genootschap zet zich ook dit jaar weer in om met bijzondere uitgaven het uitdagende en veelzijdige oeuvre van Paul van Ostaijen in de aandacht te brengen. Na vijf publicaties met brieven van een aan Van Ostaijen is het Genootschap gestart met een nieuwe reeks publicaties, waarin bekende en minder bekende teksten van de dichter in hun originele omgeving gepresenteerd worden. Als eerste in deze reeks exclusieve facsimile's verscheen zopas het gedicht “Zaaitijd”, verschenen in Ons Land van 22 september 1917.

In de deskundige toelichting handelt dr. Matthijs de Ridder over “het probleem van de verstaanbaarheid van de avant-gardist”.

Redacteuren van Ons Land, “algemeen weekblad voor het Vlaamse Volk”, waren o.m. A. Borms, A. Jacob, G.P.M. Roose, O. de Smedt, J. van Extergem en P. van Ostaijen.

PVOhantekening.jpg

Later dit jaar verschijnt het tweede deel, nl. de fotografische herdruk van het eerste nummer van de tweede jaargang van het tijdschrift Opstanding, waarin Van Ostaijens groteske 'Het gevang in de hemel' was opgenomen.

In mei van dit jaar verschijnt bij uitgeverij Het Balanseer en met steun van het PvO-Genootschap het uitdagende essayboek Arabesken met Zot Polleken van Willy Roggeman. In dit boek gaat Roggeman op zoek naar zijn Paul van Ostaijen, de dichter die hem heeft gevoed en gevormd tot de schrijver die hij uiteindelijk geworden is.

*

Signaleren we hier nogmaals de presentatie in het Letterenhuis te Antwerpen van de fotografische herdruk van Bezette Stad (1921), vrijdag 25 april vanaf 14u30.

Henri-Floris JESPERS


Het Genootschap Van Ostaijen vzw zetelt in het geboortehuis van de dichter, Lange Leemstraat 53 te 2018 Antwerpen. Lidmaatschap: 30 € te storten op rekening van Genootschap Van Ostaijen vzw met IBAN BE50 7370 2494 5918 en BIC KREDBEBB.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche