Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 mai 2010 6 01 /05 /mai /2010 03:42

Getande.jpg

Patrick CONRAD, Getande raadsels, Antwerpen, Meulenhoff / Manteau,

2009, 164 p., 15,90 €.

 

De jongste papieren editie van de Mededelingen van het CDR (nrs. 154-156) wordt maandag naar de abonnees verzonden. Henri-Floris Jespers handelt uitvoerig over Getande raadsels, de herinneringen van Patrick Conrad aan Hugo Claus. Zijn conclusie luidt:

De lectuur van Getande raadsels kan alleen maar aanbevolen worden. Patrick Conrad schetst (op de hem nu eenmaal zo eigen manier, die ook al destijds tot uitdrukking kwam in zijn monografie over Hugues C. Pernath) openhartig het portret, zijn portret, van de man die voor hem zoveel betekende en betekent. Het narcisme van Conrad (dat hij trouwens met zijn held deelt) mag hem dan nog parten spelen, je moet het erbij nemen. Al bij al schreef hij een aardig en invoelend boek, zeker niet het ultieme portret van een groot en sfinxachtig schrijver, maar een gevoelige schets vol herinneringen waar de weemoed warm en oprecht door heen klinkt.

Exegeten en randfiguren mogen er dan nog hun neus voor ophalen, ongelijk hebben ze.

Voor de onbevooroordeelde 'honnête homme', voor de liefhebber van het werk van Claus, blijft Getande raadsels een kleinood met een onbetwistbare affectieve waarde. De geïnteresseerde lezer zal de hoofdstukken over Claus en de ziekenhuizen (pp. 92-97), over zijn bezoeken aan de bioscoop (pp. 116-118) of over acteren, over het (pakkende) 'Mexico-incident' en Alzheimer (pp. 133-141) niet licht vergeten.

Kortom, a good read.

'De schreeuwlelijk van de Vlaamse literaire scène', organisator, acteur, regisseur, columnist en auteur Guido Lauwaert brengt verslag brengen over zijn nietsontziende verkenning van het actuele theaterlandschap. Zijn scherpe pen en eigenzinnige visie brengen meer dan eens de theaterkritieken van Paul Léautaud (1872-1966) in herinnering. 'We hebben een/het boek (niet) gelezen. Hier halen ze zeker het theaterfestival mee' kan nu al zonder meer als een anthologiestuk beschouwd worden.

Inhoud

Necrologisch

Jaak Brouwers

Gedichten

Jaak Brouwers

Kritisch

Henri-Floris JESPERS: Patrick Conrad over Hugo Claus: "enkel een paar close vrienden konden in zijn pantser binnendringen. Ik prijs mij bij de gelukkigen"

Theater

Guido LAUWAERT: Vlaamse première van Johan Simons' Grande Bouffe in het NTGent;Thuis van Hugo Claus: Domme ingrepen, vulgaire enscenering; We hebben een/het boek (niet) gelezen. Hier halen ze zeker het theaterfestival mee; Maeterlinck:Een duister universum

Caleidoscopisch

Mathieu “Maio” Wassenberg tussen bewegen en stilstaan; Antonio Seguí te Brussel; Jan Scheirs vrijer dan ooit

Achteruitkijkspiegel

Herman J. CLAEYS: De Dolle Mol.Een gesubsidieerde legende?

Door de leesbril bekeken

Bert Bevers: 'Poezen zijn katholiek'; Jan Schoonhoven: 814.000 €; Nieuwsbrief Joris van Severen; Komrij over Claus; Kunsttijdschrift Vlaanderen: special Hubert van Herreweghen; Abdelkader Benali, Simon Vestdijk & Michel Bartosik; Digitaal?; Toneelhuis en Peter Missotten; de Gouden Strop 2010; Bibliografie van Piet Tommissen; Lire: het geld van de schrijvers; Louis Paul Boon in het nieuws; Kevin Absillis over literatuurkritiek op het internet; Filip Reyntjens: De grote Afrikaanse oorlog.

Agenda

De volgende editie verschijnt op 11 mei.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

C
<br /> Een fles in de oceaan.<br /> <br /> Wie brengt mij weer in contact met Patrick Conrad, mijn boezemvriend van mijn jongste jaren Pezzalossi et KABerchem, maar ook Kalmthout bij de grootouders????<br /> <br /> charles@pvac.skynet.be<br /> <br /> <br />
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche