Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 mars 2012 2 27 /03 /mars /2012 06:36

 

GierikParijs.JPG

Gisteren viel het jongste nummer van Gierik & NVT  in de bus. De ad hoc redactie (Guy Commerman, René Hooybreghs en Werner Lambersy) stelde een aflevering samen over levende, Belgische, Franstalige schrijvers die in Parijs wonen. Zodoende werd teksten (vooral proza) van tweeëntwintig auteurs in het Nederlands vertaald, telkens voorafgegaan door een informatieve bio- bibliografische inleiding. Ik neem aan dat dit gebeurde in overleg met de betrokkenen.

Bestseller-auteur Amélie Nothomb (die sneller schrijft dan G*d lezen kan) en François Weyergans (lid van de Académie française, Prix Goncourt 2005) vonden het kennelijk beneden hun waardigheid al was het maar uit beleefdheid te antwoorden op de brief van de redactie. Dat was niet het geval van de honderdjarige, dichter, romancier, toneelauteur en psychoanalist Henry Bauchau (lid van de Académie royale de Langue et de Littérature françaises de Belgique – en niet van de onbestaande Koninklijke Academie 'van de Franse Gemeenschap van België'...) die voor dit nummer van Gierik & NVT  nooit eerder gepubliceerde gedichten bezorgde.

Deelnemers zijn Jean Claude Bologne, Constance Chlore, Marie Ferran, Vera Feyder, Bruno Gaudens, Guy Goffette, Claire Huynen, Serge Kribus, Werner Lambersy, Colette Lambrichs, Diane Meur, Nadine Monfils, Marcel Moreau, Jean-Pierre Orban, Anne Rothschild, Alberto Russo, Isabelle Spaak, Freddy Woets en Michel Zumkir.

Roegiers.jpgPatrick Roegiers, Le mal du pays. Autobiographie de la Belgique, Paris, Seuil, 2003, 505 p.

De beschouwingen van Hendrik Carette over 'De thee van Amélie Nothomb en de gal van Patrick Roegiers' zijn beslist lezenswaardig. Net als Hendrik ben ik geen fan van Roegiers, wiens Autobiographie de la Belgique  (2003) mij zo mateloos irriteerde dat ik, ongetwijfeld ten onrechte, geen belangstelling meer kon opbrengen voor zijn latere boeken.

Goezu.jpgAndré Goezu

De jongste aflevering van Gierik & NVT  wordt geïllustreerd met vier kleurenafdrukken van aquatinten van de Antwerpenaar André Goezu (°1939), die sinds 1968 in Parijs woont. Hij was gastprofessor aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Antwerpen) en aan de École des Beaux-Arts (Parijs) en illustreerde bibliofiele uitgaven van o. m. Roger Caillois, Peter Handke, Hugues C. Pernath, Jean Ray en Rimbaud.

*

Die jongste aflevering van Gierik & NVT  wordt op 12 april voorgesteld op de zetel van de Délégation générale Wallonie-Bruxelles, waarover meer in een volgende blog.

Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, nr. 114, jg. XXX, nr. 1, lentenummer 2012, 112 p., ill. Redactie: Guy Commerman, Kruishofstraat 144/98, B 2020 Antwerpen.

E-mail: guycommerman@skynet.be

www.gierik-nvt.be

Abonnement (4 nrs., inclusief portokosten): België: 28 € EU: 40 €; Andere landen: 45 € . Losse nrs. (incl. port): België: 9 €; EU: 13 €; Andere landen: 15 €.

Rekening België: 068-2237695-29 van Gierik & NVT; buitenland: IBAN BE26-0682-2376-9529 BIC-code GKCC BB

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche