Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
10 juillet 2014 4 10 /07 /juillet /2014 02:17

 

CaretteHFJGroof.jpg

Van l. naar r.: Piet de Groof, Henri-Floris Jespers en Hendrik Carette,  Vlaams Huis, Brussel, 2000

Piet de Groof, alias Walter Korun, overleed te Jette op 4 juli. Hij was 83. Na een briljante studie aan de Koninklijke Militaire School, bracht hij het tot generaal-majoor vlieger. Tegelijkertijd was hij in de jaren vijftig redactielid van het radicale literaire tijdschrift Taptoe  – en, met de schilder Maurice Wyckaert, een van de eerste leden in België van de IS (Internationale Situationniste).

Kunstkenner Piet de Groof, (net als Clara Haesaert) getuige van de korte maar actieve nasleep van de Cobrabeweging in Brussel, bleef tot op hoge leeftijd een actieve rol spelen in het Brusselse cultuurleven. De Parijse uitgeverij Allia publiceerde in 2008 een in alle opzichten onthullende monografie van Gérard Berréby over “le général situationniste”, waar ik actief aan meewerkte. Zie de getuigenis van zijn dochter Tamara: http://mededelingen.over-blog.com/article-18254508.html.

Er is maar één middel om lang te leven: oud worden, helaas. En vermits ik al altijd oudere vrienden had, en mij al lang teruggetrokken heb in mijn abdij, wordt het nu wel wat eenzaam – maar daarom nog niet rustig...

Piet de Groof bezorgde mij onschatbare onuitgegeven documenten over de legercarrière van Hugues C. Pernath, over de tijdschriften Taptoe  en Gard Sivik, en leende mij grootmoedig en geheel op eigen initiatief zijn generaalsuniform uit om aanwezig te zijn op het eerder carnavaleske afscheidsfeest in café Pallieter toen Didier (vriend van Kurt Van Eeghem die als koning en opperbevelhebber verscheen) onder de wapens geroepen werd. (Luc Boudens stelde zich bij die gelegenheid bescheiden tevreden met de graad van adjudant.)

Walter Korun / Piet de Groof kwam herhaaldelijk aan bod in het tijdschrift Mededelingen van het CDR en op de gelijknamige blog. http://mededelingen.over-blog.com/article-18915806.html

En uiteraard ook bij diverse gelegenheden op mijn Franstalige blog:

http://caira.over-blog.com/article-18624814.html

http://caira.over-blog.com/article-16953765.html

http://caira.over-blog.com/article-19541361.html

http://caira.over-blog.com/article-16026072.html

*

Piet de Groof zocht niet eens erkenning, laat staan herkenning. Daar was hij te aristocratisch voor. Ik koester de herinnering aan een humorvolle, beminnelijke en erudiete, verre vriend en bied zijn nabestaanden mijn oprechte deelneming in het verlies dat hen treft.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche