Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
30 septembre 2012 7 30 /09 /septembre /2012 06:14

 

Inderdaad, ook de herfst heeft zonnige dagen.

Zaterdag 8 september werd de debuutroman van Maarten Inghels (°1988) in Villanella boven de doopvont gehouden, woensdag 19 september was de tweede roman van Y.M. Dangre (°1987) aan de beurt in de Arenbergschouwburg en woensdag 26 werd de derde roman van Simone Lenaerts (°1947) in Villanella gepresenteerd (zie vorige blogs). Eergisteren werd de nieuwe dichtbundel van Frans Boenders (°1942) voorgesteld in De Zwarte Panter, waar gisteren Tony Rombouts (°1941) en Rudy Witse (°1944) uit hun duo-bundel voorlazen. Jawel, het zijn drukke dagen.

BoendersCarette.jpg

Frans Boenders naast een ernstig kijkende Hendrik Carette

De zeventigste verjaardag van Frans Boender werd vrijdag 28 september feestelijk gevierd in De Zwarte Panter, waar tevens zijn savante bundel Gen(i)us ingeleid werd door Benno Barnard. Hoogtepunten van de avond waren de door het talrijke publiek bijzonder gesmaakte optredens van het jazzorkest Fondy Riverside Bullet Band, met onder anderen de broers Johnny en Camiel van Breedam.

Foto: Op de achtergrond: Frans Boenders; profiel links: Luc Boudens

Tussen het talrijk opgekomen publiek: Fred Bervoets, Luc Boudens, Joke van den Brandt, Ernest van Buynder, Hendrik Carette, dr Jean de Crée, Marleen de Crée-Roex, Frank Ivo van Damme, Frieda van Dun, Richard Foqué, Katelijne van der Hallen, Pruts Lantsoght, Leon Lemahieu, Simone Lenaerts, Marga, Marie-Claire Nuyens, Wim Persoons, Bert Popelier, Adriaan Raemdonck en Jan Vanriet.

Ik koester al jàren waardering voor de rechtlijnige maar zich toch steeds vernieuwende werk van Fred Bervoets en Camiel van Breedam. In “de spleet” (noem de plek maar gerust backstage, de habituees begrijpen mij wel...) kreeg ik treffende herinneringen van Fred aan Paul Joostens te horen, en kon ik nogmaals mijn waardering voor E.L.T. Mesens delen met Camiel.

*

TonyENrudy.JPG

Gisteren leidde Jeroen Kuypers (a.k.a. Max Moragie) de bundel duo van Rudy Witse en Tony Rombouts in. De dertig gedichten van duowerden (duidelijk in traag tempo) geschreven tussen september 2010 en maart 2012 op voorstel van Rudy die het openingsgedicht schreef. Tony antwoordde met een tegenhanger. Zo ontstond de bundel waarvan beide dichters om de beurt een gedicht hebben geschreven. Tot slot van de dialoog schrijft Witse:

 

ga dus, geliefde broeder, in dichterlijke

vrede.

 

heb mijn heidense zegen.

het is volbracht.

 

Waarop Rombouts de lezer meteen waarschuwt:

 

volgens mij hebben wij met heidense inzet

de uitbeelding van onze inzichten betracht,

 

maar de weg is nog ver

en niets is tot nog toe volkomen volbracht.

 

De confrontatie tussen beide dichters is zonder meer verhelderend....

Tussen het talrijk opgekomen publiek: Marc Andries, Eddy Ausloos, Fernand Auwera, Vera Alexander Beerten, Gust van Brussel, Jo van Cauwenberge, dr Jean de Crée, Marleen de Crée-Roex, Jules Gilles, Renée van Hekken, Henri-Floris Jespers, Carine Lampens, Pruts Lantsoght, Joseph Laureys, Leo de Ley, Christel de Loos, Roger Nupie, Adriaan Raemdonck, Iris Rombouts, Walter Soethoudt, Lucienne Stassaert en Frank de Vos (met wie ik een verhelderend “colloque singulier” had over Céline en Houellebecq...).

 

Frans BOENDERS, Gen(i)us, Harelbeke, De gebeten hond, 2012, 30 €. Uitgegeven met de hulp van het publicatiefonds voor poëzie, essay en novelle van de Provincie Antwerpen. ISBN 9789080161641.

Rudy WITSE en Tony ROMBOUTS, Duo, Merksem-Antwerpen, Berghmans Uitgevers, 2012, 15 €. ISBN 978 9070959 94 4.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche