Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 mars 2012 4 29 /03 /mars /2012 06:12

Baxter

De in Leeds geboren Glen Baxter (68) heeft een nieuw boek uit. Dat werd weer eens tijd. De cartoonist debuteerde in 1979 met Atlas, bij de Nederlandse uitgeverij De Harmonie, waar nu ook Colonel Baxter's Dutch Safari  het licht zag. In de loop der jaren bouwde de Engelsman een stevige reputatie op. Hij exposeerde ondertussen in Londen, New York, Parijs, San Francisco en Tokio, en zag zijn tekeningen gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften als The Independent on Sunday, The New Yorker, Vanity Fair en Vogue.

Het is als immer een genoegen zijn werk, vrijwel steeds goed voor een glimlach of grijns, te bestuderen. Hij kan best aardig tekenen, maar niet echt werkelijk goed. Het lijkt of hij zijn stijl reeds vond als middelbare scholier, en daaraan vast is blijven houden. Zijn tekeningen, die passen in de Klare Lijn-school, ogen hier en daar zelfs wat houterig maar o, wat zijn ze charmant. Baxters kracht ligt echter niet zozeer in die tekeningen, alswel in de combinatie daarvan met de tekst. Die oogt in se meestal 'normaal' maar zorgt samen met de afbeelding voor een verfrissend absurdisme.

Sedert zijn debuut heeft hij altijd een boontje voor Nederland gehouden. Dat blijkt overduidelijk uit deze uitgave die op iedere linkerbladzijde een bizar tegeltje in Delfts blauw toont, en op elke rechter een prent waarin haringen, tulpen en werk van kunstenaars als Theo van Doesburg en Piet Mondriaan figureren.

Baxter3-copie-1.jpgOpvallend regelmatig verwijst hij naar het oeuvre van Gerrit Rietveld. Vaak tekent hij in een stijl die doet denken aan oude westernstrips (er duiken sowieso dikwijls cowboys bij hem op). Zo is er een saloon te zien met de naam Wetering Galerie  waarvoor twee paarden staan vastgebonden met op hun rug geen zadel maar zo'n typische Rietveldstoel. Het onderschrift: The situation looked serious. The Rietveld Gang was back in town. Elders zie je drie bevers aan een Rietveldstoel knagen. De titel: Trouble in the Design Museum.

Baxter2.jpg

Onder een schemerlamp zit een man met klompen aan en een papiertje in de hand met voor zich twee (letterlijk: met touwen!) geboeide jongeren: "Welcome, my friends to another evening of Dutch poetry."

Je moet om het oeuvre van Glen Baxter te smaken over een bepaald gevoel voor humor beschikken, maar indien dat het geval is valt er enorm veel plezier aan te beleven. Het voorbeeldig vormgegeven boek bevat een inleiding van de curator van The Dutch Glen Baxter Museum, niemand minder dan Wim de Bie. De moeite waard!

Bert BEVERS

 

Glen BAXTER,Colonel Baxter's Dutch Safari, Amsterdam, uitgeverij De Harmonie, 2012, ISBN 9 789061 695325

Zie beslist ook: http://www.glenbaxter.com/

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche