Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 avril 2013 1 01 /04 /avril /2013 23:31

 

laerhoven-bob-van.jpg

Hoe meer ik lees, hoe meer ik tot wanhoop word gedreven. Een moratorium van minstens twee jaar op nieuwe publicaties zou meer dan welkom zijn want hopeloos loop ik achter. Niettemin blijf ik volhouden en hardleers blijf ik lectuur achter mijn kiezen steken.

Onlangs wees dichter Staf Claes mij op De wraak van Baudelaire van Bob Van Laerhoven, een auteur die ik enkel van naam ken en van wie ik helaas nog nooit iets had gelezen. (1)

Het verhaal speelt zich af op het einde van Le second Empire van Napoleon III, de laatste keizer van Frankrijk. Het kader van dit boek is Parijs, dat door Pruisische troepen wordt belegerd. Er is armoede en honger, sociale onrust broeit. De adel en begoede burgerij ploeteren in decadentie. In september 1870 worden er een serie moorden gepleegd. Enkele verzen van Charles Baudelaire uit zijn (wegens schending van de goede zeden veroordeelde) Les Fleurs du Mal zijn de visitekaartjes die de dader telkens op elk van zijn slachtoffers achterlaat. Commissaris Paul Lefèvre leidt het moordonderzoek dat hem tot in de hoogste cenakels van de macht zal leiden. Hij is “een eenzaat die hield van poëzie (en lichtekooien) en de kabbala en die liever een geheime wereld achter de droom zag dan het kabaal van de vooruitgang”

1.jpgWat een voltreffer – ook stilistisch - is dit prijsbeest van de Hercule Poirot prijs 2007! In een vorige bijdrage op Mededelingen, schreef ik reeds dat ik gek ben op historische romans (2). Ik voeg dit boek hier graag aan toe. Van Laerhoven getuigt van een degelijke historisch kennis. Scherp weet hij het Parijs van die tijd te schetsen. De plot is meesterlijk in elkaar gezet, de personages worden uitgediept. De auteur heeft bovendien een pen waaruit prachtige zinnen vloeien.

In “Dekachel van Maigret of Zielsverhuizing van de lezer”,een essay dat verscheen in Thriller versus roman zet een onbarmhartige Jan Lampo Van Laerhoven ten onrechte op één lijn met het uitgemergelde bandwerk van Aspe, Deflo en Lauryssens. (3)

Met uitzondering van enkelen (Erwin Mortier, Johan de Boose, Patrick Conrad) én met uitzondering van die romans met een sterke autobiografische inslag, is er geen enkele fictie van onze hoog geëerde, blauw van begeerte gesubsidieerden, die erin slaagt om mij te boeien. Mijn tranen die ik telkens pleeg te plengen blijven zwart…

Ik dien nog even te melden dat Bob Van Laerhoven op het lumineuze idee kwam om de vertaling van dit boek via crowdfunding te financieren. Voorwaar een schitterende sluipweg om de almacht van de kafkaiaanse regels van het Fonds ivm vertaalbeurzen te omzeilen. Met succes verscheen La vengeance de Baudelaire inmiddels in Canada en in juni van dit jaar zal het in Frankrijk verschijnen.

Frank DE VOS

 

(1) Bob VAN LAERHOVEN, De wraak van Baudelaire, Antwerpen, Houtekiet, 2007, 266 p. ISBN 9789052409719

(2) http://mededelingen.over-blog.com/article-historische-romans-111284682.html

(3) Jos VAN CANN & Henri-Floris JESPERS (red),Thriller versus roman, Antwerpen-Apeldoorn, Garant, 2008, 140 p., ISBN 9789044123531

Partager cet article
Repost0

commentaires

W
Johan de Boose en Erwin Mortier kunnen voor mij eveneens de pot op, maar van Conrad moet je afblijven. Wat Van Laerhoven betreft, zijn laatste romans, waaronder dus DE WRAAK VAN BAUDELAIRE zijn van<br /> internationaal peil. Wat? Ik geef veel Britse, Amerikaanse, Franse auteurs in ruil voor één van Laerhoven!
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche