Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 novembre 2012 7 25 /11 /novembre /2012 15:43

 

b.mesotten.photo

Vrijdag 23 november ontsliep Bart Mesotten o. praem. Bij een breed publiek verwierf hij literaire bekendheid als promotor van de haiku in de Lage Landen.

Bart Jozef Mesotten (°Diepenbeek, 19 maart 1923) studeerde aan de pauselijke Gregoriana Universiteit van de jezuïeten te Rome (1947-1950), waar hij het licentiaatsdiploma in de theologie behaalde. Daarna werd hij licentiaat in de klassieke letteren (KUL). Zijn verhandeling ging over Klaudios' Ptolemaios' Tetrabiblos - met een appendix over de goddelijkheid van de hemellichamen in de antieke filosofie.  Claudius Ptolemaeus' verhandeling, ontstaan in de tweede eeuw, bleef eeuwenlang in het Westen het meest toonaangevende werk over astrologie. De keuze van dat onderwerp illustreert al meteen de intellectuele nieuwsgierigheid van priester (1948) en klassieke filoloog Bart Mesotten.

Het gemeenschapsleven, niet alleen binnen de abdijmuren maar ook in de profane wereld, staat centraal in de spiritualiteit van de premonstratenzers, norbertijnen of witheren (een kloosterorde van reguliere kanunniken van de Orde van Prémontré). Bart Mesotten werd dus in1954 als leraar gezonden naar het Sint-Michielscollege te Brasschaat. In 1969 werd hij tot rector benoemd van de Zusters van Overijse-Mechelen. Tegelijk werd hij tot in 1983 godsdienstleraar aan het Vrij Technisch Instituut te Overijse. Samen met de Zusters verhuisde hij in 2005 naar Berlaar. Op 16 november 2010 keerde hij terug naar de abdij van Averbode, waar hij op 23 november overleed.

ExLibrisBart.jpg

De door mijn achtbare vriend Frank-Ivo van Damme ontworpen exlibris (1974) illustreert de synthese van de verschillende perioden uit het leven van Bart Mesotten: de torenspits van Averbode, het gevleugelde paard Pegasus als symbool voor literatuur, het naar het Christus-teken omhoog steigerende paard als priesterschap en een tros druiven, omdat hij toen in de druivenstreek Overijse woonde. Voorop staat echter de (elektrische) schrijfmachine, sprekend symbool van het indrukwekkende oeuvre dat de erudiete Bart Mesotten pedagogisch bijeenschreef.

*

De plechtige uitvaartliturgie wordt gevierd in de abdijkerk van Averbode op vrijdag 30 november 2012 om 11.00 uur.

HFJ


Hier werd bij herhaling aandacht gevraagd voor het oeuvre van Bart Mesotten. Zie o.m.

http://mededelingen.over-blog.com/article-luc-pay-over-valse-profeten-74710954.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-luc-pay-over-bart-mesotten-en-zijn-rari-nantes-52900169.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-bij-het-herschikken-van-een-bibliotheek-vi-smcbrasschaat-102860912.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-bart-mesotten-haikoes-ramayana-en-etymologische-verkenningen-109915300.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche