Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 août 2012 7 26 /08 /août /2012 18:47

 

Saint-Remy--foto-Guy-Vaes-.jpg

Saint-Rémy

Foto: Guy Vaes

Een andere dichter die graag in de Kruidtuin kwam was Saint-Rémy. Ook hij woonde lang in de nabijheid van de Hortus Botanicus. Had Maurice Gilliams aan het einde van zijn leven domicilie in de Lange Gasthuisstraat, Saint-Rémy sleet de laatste jaren van zijn leven nóg dichter bij de Botanieken ’Of. Saint-Rémy werd op 22 december 1913 geboren in Varsenare als Rémy Henri De Muynck. Hij was uiterst veelzijdig, en behalve als dichter actief als aquarellist, boekhandelaar, graficus (hij illustreerde overigens een bibliofiele uitgave van Gilliams – daar is hij weer!), kalligraaf, romancier, tekenaar en vertaler. Saint-Rémy beheerde van 1945 tot 1952 uitgeverij en boekhandel Orion aan de Sint-Katelijnevest, van 1953 tot 1957 gevestigd op de hoek van de Leopoldstraat 9 (tegenover de Nationale Bank). Op 13 april 1957 opende hij Kunsten & Letteren in de Nieuwe Gaanderij (de passage tussen de Huidevetter- en de Korte Gasthuisstraat). Hoewel de auteur in kwestie later deed uitschijnen dat hij zulks pas een half decennium later deed, debuteerde Leonard Nolens wel degelijk in 1969 bij Saint-Rémy, met Orpheushanden. Maar ik dwaal af: sedert 1955 woonde Saint-Rémy op het adres Leopoldstraat 67 (pal tegenover de Kruidtuin), waarna hij in de zeventiger jaren verhuisde naar Mechelsesteenweg 12 (bus 16), een beetje verderop. In Het Letterenhuis trof ik bijgaande foto van Saint-Rémy, genomen naast de cacteeënkas in De Kruidtuin op 14 juli 1979.

Saint-Remy-in-de-Kruidtuin--14-juni-1979--collectie-Letter.JPG

Vijf weken nadien was hij dood: hij blies de laatste adem uit in zijn woonst aan de Mechelsesteenweg op 21 augustus 1979. Hij werd begraven op Schoonselhof.

Bert BEVERS

P.S. Ten bewijze van Nolens’ verzwegen eigenlijke debuut bij dezen een foto van diens echte, gefotografeerd ten huize van de hoofdredacteur van deze onberispelijke blog!

Debuut-Nolens-copie-1.JPG

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche