Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 octobre 2014 2 07 /10 /octobre /2014 22:53

 

Broens1.jpg

Het vlees is woord geworden” was de intrigerende titel van de Exlibrislezing van René Broens op 1 oktober laatstleden. René Broens, die aan zijn doctoraat over Reynaert de Vos werkt, gaf aan de talrijk opgekomen vrienden een inkijk in zijn verhandeling waarin hij een nieuwe theorie ontwikkelt namelijk: “Van den vos Reynaerde” als een sociale parodie op het Johannesevangelie.

Broens2.jpg

Broens3def.jpg

Broens4.jpg

Tot die conclusie komt hij aan de hand van voorbeelden uit het Reynaert-verhaal, die hij vergelijkt met situaties uit dit evangelie. Hij geeft ook aan welke de belangrijkste doelwitten van de parodie zijn: Lodewijk IX en de bedelmonniken. Na deze boeiende en gepassioneerde uiteenzetting volgden geanimeerde gesprekken met de aanwezigen. En iedereen kijkt uit naar de publicatie van het boek.

Deze lezing kadert in de bijeenkomsten van de culturele vriendenkring Exlibris die dit jaar haar 25-jarig bestaan vierde. De inkom is gratis en de lezingen duren één uur. (20.30 tot 21.30). Telkens op de eerste woensdag van de maand in Taverne Rochus te Deurne. Welkom vanaf 19.30 u. Voor en na de lezingen is er ruimte voor onderling contact.

JvdB

Foto’s: Frank Ivo van Damme

Info: gert.vingeroets@gmail.com www.tavernerochus.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche