Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
2 juin 2011 4 02 /06 /juin /2011 23:06

 

CoverERauw2.jpg

Vanavond werd in het SMC te Brasschaat Uit Balans, de nieuwe thriller van Gert Erauw voorgesteld. Alvorens te focussen op de roman ging inleider Luc Pay even in op de taaie misverstanden en vooroordelen die nog altijd circuleren wanneer 'thrillers' of 'spannende boeken' versus 'literatuur' afgewogen worden.

Hier dan een enkele beschouwingen van Luc Pay over Uit Balans.

In literatuur wordt het verhaal van een boek gedragen door één of meer thema’s – dat voorgestuwd wordt door de dramatische ontwikkeling en de karakterontwikkeling. Thema’s bij Gert Erauw zijn: naïeve morele pretenties die achteraf niet zo gefundeerd blijken; hebzucht en materialisme; vriendschap tegenover eenzaamheid; liefde versus lust; bedrog en vooral zelfbedrog; de relaties tussen ouders en kinderen; conformisme tegenover authenticiteit, en misschien vooral: de wanhopige zoektocht naar de “duimstok” waarmee het leven gemeten moet worden, het juiste morele kompas waarmee je het beste door het labyrint van het leven gaat.

Deze thema’s, die ressorteren onder de noemer psychologie en ethiek, komen aan bod via de kwellende zelfreflecties of zelfonderzoeken van de twee Ikpersonages, twee vrij egocentrische karakters die echter wanhopig haken naar begrip, naar vriendschap, naar een ‘duimstok’. In deze roman laten die thema’s alleszins weinig ruimte voor illusies, net zoals in de roman Het Plan trouwens al het geval was. Aan het einde van het boek bekent Olivier: “Ik hield op vragen te stellen omdat de antwoorden lachwekkend zijn. Ik verwijt niemand wat, maar kan niemand evenmin vergeven omdat vergeving verwaandheid inhoudt.”

Uit balans lijkt me een Bildungsroman die tot de conclusie leidt dat het leven één grote cynische grap is waarin ieder zijn ding doet en uiteindelijk niemand het recht heeft om met een belerend vingertje naar een ander te wijzen. ‘Slecht doen’ loopt slecht af, maar het goede wordt ook niet beloond: er rest slechts “de immense onzin van ieders geschiedenis”, zoals Olivier vaststelt.

In ieder geval overstijgt Gert met deze nogal verontrustende thematische diepgang ruimschoots het veeleer louter plotgerichte verhaal van het “spannende boek” of van “lectuur”.

Als het waar is dat “misdaadfictie” een mysterie oplost en dat “literatuur” een mysterie ontwikkelt, dan denk ik dat Gert Erauw erin geslaagd is beide te combineren. Inderdaad: er is een geheim, er zijn trouwens meerdere geheimen op het niveau van de plot of van de verwikkelingen tussen de personages en hun respectieve handelingen, en die plot- of actiegebonden geheimen worden in de loop van het boek ook opgelost.

Tot slot van de drukbijgewoonde feestelijke presentatie las de auteur enkele pagina's uit zijn boek.

Gert ERAUW, Uit balans, Westerlo, Kramat, 232 p., 17,95 €.

Zie ook de blog van 29 mei:

http://mededelingen.over-blog.com/article-luc-pay-over-gert-erauw-75089911.html

 

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche