Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 juillet 2010 7 04 /07 /juillet /2010 17:14

NicooleVERS.jpg

Met een proefschrift over Gregor von Rezzori haalde Nicole Verschoore in 1960 het licentiaat in de Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Gent. Aspirant NFWO in 1963, promoveerde ze in 1965 met de verhandeling Die Verzerrung der Wirklichkeit, ein Aspekt der Entfremdung.

Assistent van de haast legendarische professor Herman Uyttersprot in de jaren 1965-1969, Nicole Verschoore wordt in 1965 medewerkster en in 1973 redacteur bij de liberale krant Het Laatste Nieuws te Brussel (tot 1988). Na haar afscheid van de redactie verzorgt ze in dezelfde krant de kroniek van het muziekleven te Brussel (tot 1994), waarna ze de leiding neemt van het Gentse weekblad Le Nouveau Courrier, dat zijn uitgave staakt op 31 december 1999.

Ondertussen verscheen in 1994 haar eerste roman: Le Maître du bourg. Als journaliste is Nicole Verschoore sedert maart 2000 met haar Lettre de Flandre vaste medewerkster van LaRevue Générale. Tegelijk een van de auteurs van het elektronisch literair tijdschrift www.bon-a-tirer.com en medewerkster aan de literaire encyclopedie www.literair.gent.be, publiceerde ze in het tijdschrift Boek en Bibliotheek de oorlogsbrieven (1914-1918) van haar grootvader Alfons Sevens(1877-1961) en talrijke bijdragen over dichters, schrijvers en kunstenaars, waaronder portretten van vergeten of weinig bekende dichters en auteurs van de XVIIIe en XIXe eeuw in Gent en Antwerpen. De vertrouwdheid met het leven en het werk van vroegere generaties in Vlaanderen heeft het drieluik van haar historische romans geïnspireerd, Les Parchemins de la Tour(2004), Le Mont Blandin(2005) en La Charrette de Lapsceure(2007), in 2008 door de Académie royale de langue et de littérature françaises bekroond met de Prix Michot. De trilogie is verplichte lectuur voor al wie belangstelling koestert voor drie eeuwen Vlaamse geschiedenis. In februari 2006 werden novellen en korte romans gebundeld in Vivre avant tout (2006). Vorig jaar verscheen L'Énigme Molo, een  bundel novellen.

Het pas verschenenAutobiographie d'un siècle dient zich aan als roman. In feite bundelt het boek een verscheidenheid aan prozateksten: kritische beschouwingen, anekdotische cameo's die als het ware de neerslag zijn van al dan niet toevallige ontmoetingen, flarden van wat een brievenroman kon worden, autobiografische of autofictionele fragmenten, erudiete exposé's over internationale politiek, waarbij de ik-figuur vooral als waarnemer optreedt. Dat maakt dat de lezer er al gauw toe komt de roman te lezen als een heuse en bij wijlen documentaire autobiografie.

Guy Commerman noteerde enkele jaren geleden dat hij bij de lectuur van Verschoore soms de indruk kreeg dat ze in een teletijdmachine was gestapt en rechtstreeks verslag uitbracht uit en over het verleden. 

Naar aanleiding van La Charrette de Lapsceure, onderstreepte Johan van Cauwenbergedat haar vertelperspectieven aansluiten bij de ervaringen en de thema's van het verhaal.

Terwijl de chronologische orde verspringt, vloeien de personages en plaatsen in elkaar in de psychische en emotionele orde, zodat de lezer in het verhaal meegaat, alsof hij zelf de sprong heeft willen maken van de ene figuur op de andere [...] Het is een kunst, echte vertellerskunst...

Er is echter meer. De boeken, de teksten van Nicole Verschoore kunnen globaal benaderd worden als een fresco, als work in progress, beter nog, als een eigenzinnige, persoonlijke tapisserie de Bayeux. In die zin moet Nicole Verschoore zonder meer beschouwd worden als een oeuvreschrijver. Dat verdient ongetwijfeld nader onderzoek.

In afwachting ziehier alvast een uittreksel uit de préfacevan Autobiographie d'un siècle:

Avant même que l'internet ne révolutionnât les habitudes, volontairement, par souci d'égalité sociale, les programmes scolaires s'appauvrirent. Les cours d'histoire et de littérature ancienne s'anémièrent. L'enseignement remplaça la mémoire du passé par l'apprentissage de méthodes de gestion de l'actualité. La notion de patrie disparut presque totalement, ainsi que celles des devoirs envers les aînés, de la discipline imposée, du respect de l'autorité et de soi, le tout remplacé par des valeurs de réflexion, de décision et de choix personnels. Ce n'était pas mal vu, puisqu'on craignait les foules sans personnalité. […]

Ceux qui, en Europe, ne vivent pas de travaux intellectuels ou de réflexion personnelle, s'ils se cherchent, ne se situent plus comme avant dans une appartenance évidente, connue et fixe. Les responsables qui ont rayé des programmes scolaires l'enseignement détaillé du passé et de l'écrit traditionnel que nous appelons la littérature, n'ont pas prévu les conséquences de leur absence. Sans réelles attaches, l'individu qui se cherche s'intéressera à tout ce qui se présente, n'importe quoi : courants de pensée, religions primitives, totalitarismes politiques. Le message du visuel remplit les vides. Il envahit à tel point le panorama quotidien qu'il en efface bon nombre de détails qui, dès lors, échappent à l'observation. Dès l'enfance, le regard est fixé sur l'information extérieure, de sorte que le temps de l'observation personnelle se raccourcit. Et celui de la réflexion.

*

Het zopas verschenen zevende boek van Nicole Verschoore illustreert een talent dat ruim aandacht verdient.

Wanneer wordt haar trilogie in het Nederlands vertaald? Werk voor een alerte uitgever...

Henri-Floris JESPERS

NicvoleAUTOBIO.jpg

Nicole VERSCHOORE, Autobiographie d'un siècle, Bruxelles, Le Cri, 2010, 178 p., ,16 €. SBN 978-2-8710-6525-8

 

Bibliografie:

Le Maître du bourg, Paris, Gallimard, 157 p., 1994 ; 20002.

Vivre avant tout !, Bruxelles, Le Cri, 2006, 203 p., 21 €.

Les Parchemins de la tour, Bruxelles, Le Cri, 2004, 215 p., 20 €.

Le Mont Blandin, Bruxelles, Le Cri, 2005, 139 p., 18 €.

La Charrette de Lapsceure, Bruxelles, Le Cri, 2007, 158 p., 19 €.

L'énigme Molo, Bruxelles, Le Cri, 2009, 158 p., 14 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche