Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 novembre 2010 6 20 /11 /novembre /2010 05:36

 

Excisa.jpg

Frank de Vos (°1956), master in de geschiedenis en bachelor in de wijsbegeerte (KUL), kwam in de publieke belangstelling als DDD, DorpsDichterDoel 2009-1011. In die functie lanceerde hij in samenwerking met KunstDoel vzw de campagne 'Bedichting van Doel' en het aRtivistisch manifest.

Frank de Vos is actief op het net en is betrokken bij de organisatie van literaire en algemeen culturele evenementen..Hij heeft een paar bundels op zijn naam (Infiniti, 2007; In omstandigheden, 2008 en Trek de wind niet van de wieken, 2009) en zetelt in de jury van de jaarlijkse Melopeeprijs van de gemeente Laarne (2.500 €).

Excisais een bij wijlen schokkende bundel, de neerslag van de toevallige maar wel verbijsterende confrontatie van de dichter met een aantekening uit in een achttiende-eeuwse parochiaal overlijdensregister, een ervaring die de historicus De Vos bijbleef en die hij krachtig weet te verwerken en te verwoorden. “Excisa et baptisata est ab obstetrice” betekent: uitgesneden en gedoopt door de vroedvrouw.

 

Excisa VII

Geen tijdsbesef gezocht maar kletterende hunker.

Geen mode, modernistische schurft.

 

Ik kon er lang naar kijken naar het beeld dat in mijn ogen sliep.

In het ultieme, de queeste naar mijn blanke graal.

 

Ik aaide en aanbad daarvoor elke metafoor, ad infinitum het kind

in een vocalise, in een roep, in een strak verklankt cantabile en

lyriek.

 

De bundel – een bezinning over het vanitas-motief – ontvouwt zich in drie bewegingen: “Excisa”, “Vervoegd” en “Einde loopbanen van tulpen”. Ook de laatste twee cycli cirkelen rond dood, verwelking en vooral onthechting als metaforen voor de onverbiddelijke vergankelijkheid.

Frank de Vos weet daarbij de zogenaamde hermetische zegging feilloos te combineren met ogenschijnlijk helder parlando.

De illustraties van Vincent Billiau bij de eerste cyclus dragen bij tot de al te morbide presentatie van de bundel.

De jonge enmansuitgeverij Litera Este maakte zich al verdienstelijk met det publicatie van werk van onder meer Maris Bayar en Patricia Lasoen. Jammer genoeg koos de (kennelijk onervaren) uitgever nu voor een vet, cursief lettertype dat de gedichen allerminst tot hun recht laat komen.

De uitgever genoot wel (terecht) steun van de Provincie Antwerpen.

Frank DE VOS, Excisa, Antwerpen, Antwerpen, Litera Este, 2010, 45 p. [Geen prijs vermeld. En wellicht ook geen verspreiding in de boekhandel]

Frank DE VOS (red.), Bedichting van een dorp, s.l., s.d. [2009], ongepagineerd. Verschenen in een beperkte oplage. Te bestellen door overschrijving van 8 € op rekeningnummer 220-050839-89 van Frank De Vos (buitenlandse overschrijvingen: IBAN BE 45220050813989 - BIC GEBABEBB). De opbrengst gaat integraal naar de vzw KunstDoel.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche