Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 mars 2011 6 05 /03 /mars /2011 05:09

 

Foqué

Zowat een halve eeuw geleden publiceerde Richard Foqué (°1943) drie bundels: Alleen kringen (Lier, De Bladen voor de poëzie, 1967), De dieren komen (ib., 1969) en Drie millivolt van oneindig (Gent, Yang, 1972). Die bundels werden zogoed als geïgnoreerd door de kritiek, op enkele summiere signalementen na, o.m. van Gust Faes (Dietsche Warande & Belfort), Albert de Longie (Nieuwe Stemmen) en Leopold M. Van den Brande (Morgen) na. Nadien werd het wel héél stil rond de dichter Foqué, die zich kennelijk op zijn professionele carrière toelegde. Medeoprichter van een architectenbureau gespecialiseerd in complexe ontwerpopdrachten was Foqué immers als hoogleraar verbonden aan het Henry van de Velde Instituut en sinds 2005 als professor in de architectuur- en ontwerpwetenschappen aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde in Antwerpen. Sinds 1997 was hij eerst voorzitter en later decaan van het Departement Ontwerpwetenschappen van de Hogeschool Antwerpen. Bij Het Spectrum te Utrecht publiceerde hij in 1973 Ontwerpsystemen: een inleiding tot de ontwerptheorie.

Af en toe was er nog een gedicht van hem te lezen in tijdschriften als Revolver en Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift. Sinds enkele jaren is er echter sprake van een comeback en trad Foqué op tijdens poëzielezingen. Op 31 maart wordt om 20 uur de nieuwe bundel van Foqué, Te laat het landschap, voorgesteld in De Zwarte Panter, Hoogstraat 70-74 te Antwerpen. De bundel wordt ingeleid en geduid door poëziekenner Gerd Segers, redacteur en uitgever van het voormalige tijdschrift Revolver, waarna de dichter uit zijn nieuwe bundel voorleest.

Ondertussen werd de nieuwe bundel van Foqué al als volgt benaderd door Gerrit Westerveld:

Te laat het landschap is een poëtische compositie, bestaande uit 5 cycli, waarbij elk gedicht op zich staat, maar elke cyclus weer een groter gedicht vormt en de vijf cycli samen kunnen gelezen worden als één geheel. Ze is als een symfonie, waarbij elke beweging vanuit haar eigen ritme en inhoud een eigen autonomie bezit, maar die in zijn totaliteit uitgevoerd een volledige ervaring geeft van wat de componist wou uitdrukken

Het thema van de bundel is de poging van de mens om zijn omgeving, zichzelf en de anderen, zijn gevoelens en ervaringen in tijd en plaats te begrijpen, te benoemen, in zijn geheugen vast te leggen, daarover te communiceren en zo de wereld te bemeesteren en erin te overleven. Het landschap is daarvoor de metafoor, taal het middel.

*

Te laat het landschap is een bibliofiele uitgave van uitgeverij Kleinood & Grootzeer te Bergen op Zoom, waar ook Bert Bevers publiceert. De bundeltjes van Kleinood & Grootzeer worden door graficus / uitgever Gerrit Westerveld met uitmuntend vakmanschap vormgegeven en met de hand gemaakt. Te laat het landschap verschijnt in een eerste oplage van honderd exemplaren, genummerd en gesigfneerd door de auteur. De bundel is tijdens de presentatie verkrijgbaar, of te bestellen bij de uitgeverij via:

http://www.kleinood-en-grootzeer.com/

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche