Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 janvier 2013 6 19 /01 /janvier /2013 14:57

Boudens202Luc Boudens,  Compositie (1995)

In de rubriek 'Necrologisch' van de jongste aflevering worden Elza De Groodt en Ray de Bouvre herdacht door Henri-Floris Jespers.

Great old lady Elza De Groodt (3 mei 1923 -19 december 2012), weduwe van toneelauteur, romancier en essayist Paul Willems (1912-1997), was de dochter van cultuurflamingant Arthur De Groodt (1883-1952), arts en hoogleraar, en van de flamboyante Juliette Adant (1892-1964). Ze wordt getypeerd als “een gecultiveerde, kranige dame met een groot hart en scherp intellect”.

Ray de Bouvre (31 december 1938 – 29 december 2012) zetelde in Antwerpen als Volksunie-gemeenteraadslid en was financieel-administratief directeur van de Koninklijke Vlaamse Opera te Antwerpen (later Opera van Vlaanderen). Hij heeft een lange weg afgelegd: van de zogenoemde linkervleugel van de VU tot het Vlaams Blok/Belang en de veelgelezen rechts-nationalistische weblog 'Angeltjes', waarin hij spitse bijdragen publiceerde, o.m. ook over muziek en opera. ”Hij was een man van de wereld, maar kon aardig uit de hoek komen. Hij was geen man van het Grote Gelijk maar kwam vierkant uit voor zijn mening. Zijn typische, ongezouten Antwerpse humor en spot werden daarbij getemped door een ontwapenende zelfrelativering, […] een vrije geest, en vanuit zijn vrijdenkersperspectief week hij niet af van zijn Vlaams-republikeins, democratisch ideaal”, aldus Jespers.

Literatuur als engagement. Literatuur en medeplichtigheid. 'Sta me toe om dit niet te begrijpen', zo luidt de titel van de scherpe column van Frank De Vos. (Tevens werd een eerder hier verschenen, al even scherpe kritische beschouwing van zijn hand over het tijdschrift Heibel opgenomen.

De theaterrubriek (Guido Lauwaert) en de kaleidoscopische rubrieken 'Cinema Trivia' (Bert Bevers) en 'Door de leesbril bekeken' (Henri-Floris Jespers) nemen de helft van de haast 12 000 woorden tellende aflevering in beslag.

Het tijdschrift Mededelingen van het C.D.R. Is beschikbaar als losbladige papieren editie en per mail als pdf. Info abonnementen: mededelingen@lebacq.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche